Jó hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre

Jó hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre

Agrárszakmai fórum Nagykátán
Lapzártánk után jelenik meg az a jogszabály, amely az egységes kérelem változásait tartalmazza, ugyanakkor több vidékfejlesztési pályázat feltételei is szigorodnak. A szaktárca március végéig valamennyi, eddig meg nem hirdetett pályázati felhívást elérhetővé teszi.

Az agrárgazdaság és a vidékfejlesztés aktuális helyzetéről és a Pest megyei vonatkozásokról Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Péter Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest Megyei és Fővárosi Szervezetének elnöke adott áttekintést Nagykátán, a március elején megrendezett agrárszakmai fórumon.

Az FM államtitkára a 2016-os évet értékelve kiemelte, hogy a nemzetgazdaság jó eredményeiben az agrárium nagy szerepet játszott, a GDP várható 2 százalékos növekedésének mintegy harmadát a mezőgazdaság adta. „Ez hatalmas teljesítmény egy olyan ágazattól, amely 4,5 százalékos súlyt képvisel a nemzetgazdaságon belül” – mondta Czerván György. Az államtitkár kitért az agrárfinanszírozás kérdésére is, kiemelve, hogy nagyon jó hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre, és kedvező tendenciák mutatkoznak a mezőgazdasági hitelezés szerkezetében.

Igazolódni látszanak a korábbi magyar sejtések, miszerint az Európai Unió kevesebb agrártámogatást nyújt 2020 után – kezdte előadását Kis Miklós Zsolt, s hangsúlyozta: ezért sem mindegy, hogy a következő időszakban hogyan hasznosul a vidékfejlesztésre szánt 1300 milliárd forint. Elmondta, hogy február végéig 1200 milliárd forintot hirdettek meg, ami a források 94 százaléka. A keretösszeg felhasználásának több mint harmadáról pedig már döntés is született. Az agrár-környezetgazdálkodási program kapcsán a Pest megyei adatokról szólva elmondta, hogy a 226 ezer hektárból 14 ezer hektárt érintettek az igények, és 172-en pályáztak, összesen 6,4 milliárd forintra. Elsősorban a szántóterület volt igen népszerű a megyében, és kevésbé az ültetvény.

A kertészetigép-beszerzést illetően a megyében 181-en pályáztak eddig 1,2 milliárd forint értékben (a keret 18 milliárd forint). A borászat területén (a teljes keret 40 milliárd) Pest megyében eddig 97-en adtak be pályázatot, több mint 7 milliárd forint értékben. Az öntözésfejlesztés témáját érintve Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy Pest megyéből 11 pályázat érkezett 270 millió forintra (országosan 50 milliárd forint áll rendelkezésre). S közölte azt is, hogy az éghajlatváltozás okozta kockázatok tompítására közel 5 milliárd forint a keret, Pest megyéből eddig négy kérelem érkezett, a pályázat február elején nyílt meg.

Péter Mihály megyei elnök beszámolójában kiemelte, hogy a NAK mintegy 200 jogszabály véleményezéséhez járult hozzá, s több mint kétszáz regisztrált pályázatíróval állnak kapcsolatban. A tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi előrejelzési szolgáltatások, valamint a piaci információk minden elektronikus hozzáféréssel rendelkező taghoz eljutnak, illetve a NAKLapon keresztül is tájékoztat a kamara. Az új szolgáltatások közül a BirtOKOS-t, a kamara telekommunikációs szolgáltatását említette, amelyet jelentősen fejleszteni kívánnak. De beszámolt arról is, hogy a NAK biztosításközvetítői kft.-je korszerű szolgáltatásokat és termékeket kíván közvetíteni a falugazdászok segítségével.

A megyei elnök megerősítette, hogy a kamara tervei között szerepel az országos jégeső-elhárító rendszer létrehozása, amelyhez a gazdálkodók segítségét is kérik, mert a riasztás, illetve az üzemeltetés a gazdálkodók közreműködésével történne.

A földügyek kapcsán Péter Mihály beszámolt arról is, hogy a megyében 171 települési agrárgazdasági bizottság működik. Pest megyét és Budapestet illetően tavaly 5073 ügyet tárgyaltak. A bizottságok tagjainak tavaly öt alkalommal rendeztek szakmai fórumot, melyeken mintegy 50 százalékos volt a részvétel.

A nagykátai szakmai fórum résztvevői előadásokat hallhattak még egyebek mellett a Pest Megyei Kormányhivatal Agrár-vidékfejlesztést Támogató Főosztályának működéséről és a járási hivatalok struktúrájáról.

Dobos Ágnes

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*