Milliárdos fejlesztés Törökszentmiklós és Jászkarajenő szennyvízgondjainak kezelésére

Milliárdos fejlesztés Törökszentmiklós és Jászkarajenő szennyvízgondjainak kezelésére

A Széchenyi 2020 program keretében, döntően európai uniós finanszírozással Jászkarajenő komplett elvezető-tisztító rendszert kap, Törökszentmiklós szennyvízhálózatát pedig fejlesztik. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül 3,534 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást élvez.

A beruházás egyik „ágán” a Pest megyei Jászkarajenőn a szennyvízcsatorna-hálózat és egy szennyvíztisztító telep kiépítése valósul meg, miután a több mint 2600 lelkes település eddig híján volt ezen infrastrukturális elemnek. Az egyéni szennyvíztárolók, szikkasztók megszüntetésétől és a hálózatba kapcsolt szennyvízelvezetéssel a környezet állapotának jelentős javulását várják. A projekt során a település teljes lakossága részére biztosítják a szennyvízcsatorna-hálózat igénybevételének lehetőségét a környezetterhelés és a lakossági rezsiköltség csökkentése érdekében.

A beruházás összköltsége közel 3,8 milliárd forint, amelyből az európai uniós támogatás több mint 3,5 milliárd forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A kivitelezési munkák a tervek szerint 2020 júniusáig tartanak, a projekt lezárására várhatóan 2020 júliusában kerül sor.   

A projekt keretében a 23 ezer lakosú Törökszentmiklós eddig még nem csatornázott részeit bekapcsolják a meglévő szennyvízelvezetési rendszerbe, valamint a Szolnok megyei kisvároshoz tartozó három településrészen − Óballán, Surjányban és Szakállason − kiépítik a szennyvízelvezető-rendszert. Emellett fejlesztik a tisztítótelepet, hogy a későbbiekben megnövekedő szennyvízmennyiséget képes legyen befogadni. Megoldják a keletkező iszap víztelenítését is, mivel annak elhelyezése a térség mezőgazdasági területein nem lehetséges, elszállítása pedig költséges. 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*