Új aszalóüzemet adtak át Újszilváson

Új aszalóüzemet adtak át Újszilváson

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet nyílt nap keretében adtak át.

A Pest megyei főzde üzemeltetője, a Bolyhos és Fia Bt. közleménye szerint a magyar gyártmányú berendezéssel zárt rendszerben, öt szalagon egyszerre napi 500 kilogramm gyümölcsöt, köztük például Irsai Olivér szőlőt, birset, cigánymeggyet tudnak aszalni. Az 500 kilogrammból mintegy 80 kilogramm aszalt gyümölcs készül. Mostantól a pálinkák ágyazásához szükséges mennyiséget teljes egészében a manufaktúra területén tudják előállítani. Tájékoztatásuk szerint azért volt szükség a beruházásra, mert a pálinkáról szóló törvény értelmében nem csak a pálinkához felhasznált gyümölcsnek kell Magyarországon teremnie, hanem az ágyazáshoz szükséges aszalt gyümölcsnek is hazainak kell lennie.

A saját forrásból megvalósított beruházás értéke 50 millió forint, amelyből az aszalóberendezés mellett a munkafolyamathoz szükséges gyümölcsmosó, gyümölcsmagozó és cikkelyező gépeket is vásároltak. Az aszaló mellett kapott helyet egy 40 négyzetméteres, aszalt gyümölcsöt tároló klimatizált helyiség is.

A nyílt napon az érdeklődők megtekinthették a főzdét, közelről ismerhették meg a pálinkafőzés folyamatát a gyümölcsfeldolgozástól a lepárláson át a csomagolásig, valamint a gyümölcs aszalását is. Az eseményen adták át az üzemnek a Magyarország Legszebb Birtoka 2018 közönségdíjat.

 A Bolyhos Pálinkafőzdében évente átlagosan 2 millió kilogramm gyümölcsöt dolgoznak fel. Az idén szeptember közepére ennek a 80 százalékán már túl voltak.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*