Átadták a budajenői németek felújított emlékkeresztjét

Átadták a budajenői németek felújított emlékkeresztjét

Ünnepélyesen avatták fel a budajenői németek által 1916-ban emelt, most felújított út menti emlékkeresztet a Pest megyei településen június 30-án.

Buda 1541-es elfoglalása csellel történt, s a mintegy 150 éves török megszállás következtében a jelenlegi Magyarország területe csaknem teljes egészében kiürült. Az 1600-as évek végén a terület elkezdett benépesülni; a jelenlegi Németország területéről számos népcsoport érkezett, így Budajenőre például svábok. Építő tevékenységük során számos keresztet állítottak fel, felépítették a templomot és fontos épületeket húztak fel, köztük a Magtárat. 
Az avatáson Budai István, Budajenő független polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat számára mindig is fontos volt az épített örökség ápolása, felújítása. A település az elmúlt időszakban több épített örökségét is megújította, így például a skót bencés apátságot, s zajlik a műemlék Magtár felújítása, de nagyon fontos az utak menti keresztek rendbetétele is, amelyek közül most a harmadiké történt meg.
Az emlékkeresztet Harkai Gábor plébános áldotta meg, az eseményen részt vett Gaildorf testvértelepülés polgármestere is.
Budajenőn az elűzetésig a lakosság 90 százalékát tette ki a német nemzetiség, a község 187 német családjából 172-t telepítettek ki 1946-ban – olvasható a település honlapján.

fotó: MTI

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*