Felvidéken talált új partnerre Szigethalom

Felvidéken talált új partnerre Szigethalom

Füleken, a Magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen írt alá együttműködési megállapodást a felvidéki város, Fülek, valamint a Pest megyei település, Szigethalom polgármestere.

Szigethalomnak két testvérvárosa van: Jaworzno, Lengyelországban és a svéd Söderhamn. Mivel Jaworznónak van egy cseh testvérvárosa, úgy gondoltuk, „hogy ha mi keresünk egy szlovák testvérvárost, akkor már a visegrádi négyeket össze is tudjuk állítani. Volt egy ilyen nem titkolt szándékunk is. Egy szigethalmi család, akinek füleki elszármazása volt, kereste meg a polgármesteri hivatalt, s így találtunk Fülekre – mondta Fáky László polgármester Füleken, a Magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

A rendezvény kiemelt része volt, hogy Fülek és Szigethalom polgármestere egymás megismerése és a jó kapcsolatok elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá. A szerződést mindkét város önkormányzat már korábban jóváhagyta.

Fáky László polgármester Szigethalmot bemutatva arról beszélt, hogy a település alig több mint 120 éves múlttal rendelkezik, 2004 óta város. Elsősorban a Csepel autógyárnak köszönhetően folyamatosan nőtt a lakossága. – Azt mondhatom, hogy az egész Kárpát-medence Szigethalmon lakik. Jöttek keletről, nyugatról, délről, jöttek Erdélyből, a Felvidékről. Szigethalom egy olyan település, amely gyakorlatilag reprezentálni tudja az egész magyarságot − fogalmazott. Fülek polgármestere, Agócs Attila. Megemlítette azt is, hogy önkormányzatuk tovább szeretné bővíteni a testvérvárosok listáját. – Célunk nemcsak a magyarországi településekre fókuszálni, hanem változatosabbá tenni a testvérvárosok hálózatát. Persze amikor Szigethalom vezetősége kinyilvánította felénk érdeklődését, azt mi örömmel vettük.

Füleknek eddig három testvérvárosa volt – Salgótarján, Szécsény és Bátonyterenye. Mindegyik a határtól nem messze, Nógrád megyében helyezkedik el. – E városokkal való együttműködésünk főképp a történelmi kapcsolatokon alapszik, illetve a közös célokra és projektekre összpontosul, mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy közelségük miatt ezek amolyan „kétórás kapcsolatok”, és nem mutatják azokat a jellegzetes testvérvárosi, partnerségi jegyeket, amilyeneket már testvérvárosok esetében tapasztalni lehet. Elmondása szerint a szigethalmi együttműködés másmilyen lesz. A partnerség az iskolák együttműködésén, a települések tanulói és sportolói cserelátogatásain, közös táborok és versenyek szervezésén, illetve a kulturális rendezvényeken való részvételen alapul majd.

fotó: korkep.sk

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*