Interjú Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral

Interjú Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral

Pest megye sokszínű természeti adottságokkal rendelkezik.

Pest megye hazánk egyik legváltozatosabb természeti adottságokkal jellemezhető mezőgazdasági vidéke. Többek között országos jelentőségű bogyótermesztő tájegység a Börzsöny, számottevő gyümölcsültetvény és zöldségtermelés található a megyében, és a Budapesttől délre és délkeletre eső Duna menti síkságon és Duna−Tisza közi síkvidéken kiváló minőségű szántóterületek találhatóak.

− Pest Megye mezőgazdaságát, azon belül is az egyes tájegységeket – például a Tápió-vidék, Észak-Pest és Nyugat-Pest területeit − milyen sajátosságok jellemzik az országos átlaghoz viszonyítva, illetve más gazdaságföldrajzi térségekkel összehasonlítva?

− Pest megye mezőgazdaságát a sokszínű természeti adottságok sora és Budapest mint felvevőpiac közelsége határozza meg. A megye hazánk egyik legváltozatosabb természeti adottságokkal jellemezhető mezőgazdasági vidéke, s ez jól tükröződik a termelési szerkezetben. Többek között országos jelentőségű bogyótermesztő vidék a Börzsöny, számottevő gyümölcsültetvény és zöldségtermelés található a megyében, és Budapesttől délre és délkeletre eső Duna menti síkságon és a Duna−Tisza közi síkvidéken kiváló minőségű szántóterületek vannak. A megyében található az ország gyümölcsöseinek 11 százaléka, 9800 hektár, a 10 ezer hektárnyi konyhakert pedig az összes háztáji terület 12 százalékát adja. Ezek magas arányok, ha figyelembe vesszük, hogy a megye részesedése az ország mezőgazdasági területéből 6 százalék. Egyébként az ország legtöbb megyéjéhez hasonlóan Pest megye mezőgazdasági területének négyötöde, 251 ezer hektár, szántóföld. A főváros mint kiemelkedő felvevő piac közelsége miatt Pest megyében az országosnál nagyobb arányban találhatók tárolás- és szállításérzékeny friss termékeket előállító gazdaságok. Ennek megfelelően a megyében − az ország többi részéhez képest − nagyobb a gyümölcs- és zöldségtermesztés szerepe, ami kedvező a foglalkoztatás és a hozzáadott érték szempontjából. Emellett ennek az ágazatnak kisebb a tőkeigénye, mint a szántóföldi növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek. Ezért könnyebb új vállalkozásokat indítani, ami nagy lehetőség a fiatalok számára. Pest megye gyümölcsös ültetvényeinek összetétele jelentősen különbözik az ország egészére jellemzőtől, mivel a csonthéjasok (meggy, cseresznye, őszi- és kajszibarack, szilva) a meghatározóak, a terület közel háromnegyedét ezek a gyümölcsfajok foglalják el. Az ország egészében ugyanakkor az almatermésűek – alma, körte – hányada a nagyobb, több mint kétszerese a Pest megyeinek. Ennek hatására az elmúlt években Pest megye adta a meggy- és őszibarack-termelés ötödét, emellett részesedése meghaladta a 10 százalékot a szilva és a kajszibarack esetében is. A gyümölcs mellett jelentős Pest megyében a zöldségtermelés is, itt terem meg a burgonya és a sárgarépa több mint ötöde, a káposzta negyede. Ennek következtében sok zöldség és gyümölcs termékpályára épülő logisztikai központ, feldolgozó üzem található a megyében.

− Az adottságokat és az ebből származó versenyelőnyöket a megye agráriuma hogyan tudja kihasználni, és milyen lehetőségei vannak a következő években, különös tekintettel a 2020-ig megvalósuló vidékfejlesztési lehetőségekre és a pályázható programokra?

− A Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban mintegy 1300 milliárd forint került elkülönítésre, amelyből 2016-ban a magyar kormány több mint 800 milliárd forint keretösszegben hirdet pályázatokat. A rendelkezésre álló uniós források maximális felhasználása és kiszámíthatósága érdekében a felhívások megjelenését éves fejlesztési keret szabályozza. A pályázók igényeihez mérten a fejlesztési keret az elfogadást követően többször módosulhat. A kormány szándékainak megfelelően Magyarországon egy olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg a 2014−2020-as ciklusban, amely a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja. Ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a Vidékfejlesztési Program keretében a beruházási jellegű támogatások biztosítására. Több Operatív Programból − a területi korlátozás miatt – a Pest megyében élők nem vehetnek igénybe támogatást. Szerencsére a Vidékfejlesztési Program nem tartozik ezek közé, így reményeim szerint sikerrel pályázhatnak például állattartó telepek korszerűsítésére. LEADER felhívásokra, fiatal gazdák induló támogatására.

− Az agárágazati termelés „színesítése”, a nagyarányú gabonatermelés mérséklése, az állattartás és a munkaigényes zöldség- és gyümölcstermesztés, benne a foglalkoztatás ösztönzése a kormány egyik fő célja. Pest megyében milyen eredményeket sikerült elérni ezen a területen, és milyen eszközökkel?

− Amint az előzőekben utaltam rá, Pest megyében kiemelkedő szerepe van a zöldség- és gyümölcstermesztésnek. Ezen ágazat további fejlesztését segítette az elmúlt időszakban többek között a termeléshez kapcsolódó támogatások bevezetése, illetve a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott beruházási támogatások sora, valamint a kockázatkezelési rendszer. Az állattenyésztés területén is látszanak már a célzott agrárpolitikai intézkedések eredményei. Az elmúlt években a Földművelésügyi Minisztérium egyik legfőbb célja volt az állattenyésztés helyzetének stabilizálása, fejlődésének elősegítése. Ennek érdekében nagymértékben emeltük a főbb ágazatok európai uniós és nemzeti támogatását, valamint kedvezményes hitelprogramokat vezettünk be a gazdálkodók likviditásának növelése érdekében. Emellett a piacok tisztítása, a tisztességes hazai termelők versenyhelyzetének javítása érdekében 2014-ben öt százalékra csökkentettük az élő és félsertés áfáját, amelyet 2015-ben a szarvasmarha, juh és kecske ágazatok köztes termékei követtek, az idei évtől a sertés tőkehús, jövőre pedig a baromfihús, tojás és friss tej esetében csökken 5 százalékra a forgalmi adó. Az említett intézkedések hatásai már látszanak országosan és Pest megyében is, a főbb állattenyésztési ágazatok növekedésnek indultak. A megye szarvasmarha-állományának hosszú időn át tartó csökkenése 2012-ben fordult meg, 2011 és 2015 között 17 százalékkal növekedett, a baromfiállomány pedig 23 százalékkal. A sertésállomány 2013-ban kezdett bővülni, és immár negyedével meghaladja a mélypontot.

− Az Európai Unió az új költségvetési ciklusban a rövid élelmiszerláncok kialakítását támogatja. Pest megye agrár-élelmiszergazdasága számára ez milyen lehetőségeket jelent?

− A rövid ellátási lánc (REL) a mezőgazdasági termelők együttműködésében olyan új vagy továbbfejlesztett, maximum egy közvetítőt beiktató értékesítési formát dolgoz ki és működtet, amely a tagok rendszeres értékesítési formájává válik. A Vidékfejlesztési Program alprogramja keretében támogatja a piacra jutást segítő tevékenységeket és a kisebb beruházásokat, valamint a termelőknek a termeléssel, élelmiszer-biztonsággal, az egyes értékesíti formákkal vagy akár feldolgozással összefüggő ismereteinek és készségeinek bővítését képzési és szaktanácsadási eszközökkel. Ahogy korábban is említettem, a Vidékfejlesztési Program nem zárja ki a Pest megyében élőket, így ők is nyújthatnak be támogatást erre a területekre is.

− Az ágazat a jövőben milyen mértékben játszhat szerepet abban, hogy a mezőgazdaság iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalok egy része otthon maradjon, és szülőföldjén termeléssel foglalkozzon?

− Nem csak itthon, de az Európai Unió legtöbb tagországában is egyre nagyobb gondot jelent a fiatalok vidékről történő elvándorlása, és így a lassan elöregedő lakosság problémája. A gazdálkodásra egyébként fogékony fiatalokat akkor lehet az ágazatba vonzani, ha ott perspektívát, jövőképet és biztos megélhetést látnak. Az agrárpolitikának, azon belül a támogatási rendszernek ez az egyik fontos feladata. A mindenki számára elérhető eszközökön túl természetesen kifejezetten a fiatal gazdálkodók számára is vannak speciális támogatási lehetőségek. Talán a legfontosabb, és ezért a legnépszerűbb is, a fiatal gazdálkodók induló támogatása, amely a vidékfejlesztési program keretében valósul meg. Itt jelentős vissza nem térítendő támogatást kapnak a fiatalok gazdaságuk létrehozására, birtok-, eszköz- vagy állatvásárlásra. Felismerve azt, hogy a fenntartható mezőgazdaság és a vidéki élet megteremtéséhez elengedhetetlen a szakember- és gazdálkodói utánpótlás biztosítása, az első pillér, a közvetlen támogatások rendszerébe is bevezették a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő intézkedést. Idén a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatás igénybevételére jogosult minden olyan 40 évnél nem idősebb termelő, aki gazdaságát az első támogatási kérelem benyújtását megelőző öt éven belül hozta létre. A támogatás felső területi korlátját a tárca az uniós szabályok szerinti 90 hektárban rögzítette. Az említett kedvezményeken túl a fiatal gazdák kedvezőbb feltételekkel részesülhetnek a fejlesztési támogatásokból és egyes, államilag támogatott hitelprogramokból is. Bízom benne, hogy ezek a támogatások hatékony segítséget nyújtanak a Pest megyei fiataloknak is a gazdaságuk elindításához, fejlesztéséhez, ennek köszönhetően pedig egyre több fiatal választja a vidéki életet.

Mezőgazdaság - alma

− Pest megyén belül a Tápió-vidéken sok a tanyás ingatlan, ahol az emberek termeléssel foglalkoznak. A tanyafejlesztési és a beruházási programok mennyiben jelentenek új lehetőségeket az itt élők számára?

− A Földművelésügyi Minisztérium idén immár hatodik alkalommal biztosít lehetőséget a Tanyafejlesztési Program keretében pályázatok benyújtására, amelyekhez az eddigi öt év alatt, 2011-től 2015-ig összesen 7,4 milliárd forint támogatást sikerült a tanyák fejlesztési céljaira megítélni, ami összesen 1440 pályázat támogatását jelenti.

A 2016-os kiírás (30/2016. FM rendelet) alapján négy célterületre vehető igénybe támogatás, összesen 1.2 milliárd Ft-os keretösszeggel: a tanyák, valamint a tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztésekhez (1. célterület); a tanyás és a tanyás térség megőrzése, fejlesztése érdekében a tanyagazdaságok indításához és fejlesztéséhez (2. célterület); a tanyás és a tanyás térség megőrzése és fejlesztése érdekében a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre (3. célterület); az országos zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogramok támogatására (4. célterület).

Az 1., 2., 3. célterület keretében az alföldi tanyás térségekből (724 település) lehet pályázatot benyújtani az alábbiak szerint: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása, továbbá Pest megye ceglédi, dabasi, Gyáli, monori, nagykátai, nagykőrösi, ráckevei, szigetszentmiklósi és vecsési járására. A 4. célterület esetében a tavalyi évhez hasonlóan, országos lefedettséggel az ország összes településéről lehet egyedi kérelmet benyújtani.

− Pest megye mezőgazdasági termelői számára milyen lehetőségeket kínálnak a kedvező logisztikai adottságok – nagybani piacok, exportlehetőségek –, különösen primőrben, a repülőtér közelségéből adódóan?

− A kérdésben felvetett nagybani piacok és exportlehetőségek tekintetében – különösen primőrben – a repülőtér közelségéből adódóan az alábbi peremfeltételeket is figyelembe kel venni.

A légi úton történő szállítás speciális jellegéből adódóan vagy magas hozzáadott értékű és megfelelő árualappal rendelkező termékek, vagy a felvevő piac által magasan preferált, kiváló minőségű és folyamatos árualappal rendelkező termékek szállítása esetében valósítható csak meg pozitív kereskedelmi szaldóval. Figyelembe kell venni, hogy a légi úton történő szállítás esetén külön hűtőtároló-kapacitás, speciális csomagolás, valamint a reptéren működő földi kiszolgáló cégek igénybevétele elengedhetetlen a szállítás mód sajátosságából adódóan (hűtőkonténer, cargo gépek kiszolgálása, esetleg kisebb tételek esetén belly cargo alkalmazása okán), mely jelentős többletköltséget eredményez. Mindezeken túl, mint minden más tranzit megvalósítása esetén, a visszaúti üresjárat elkerülése is többletfeladatot hárít a légi tranzit igénybevevőjére. A nagy mennyiségű zöldség-gyümölcs „elosztóhelye” a budapesti nagybani piac, ahol a felhozatal és a minőség határozza meg és befolyásolja az árakat. Ezen a piacon többnyire megtalálható – az idénynek megfelelően – az országban termelt teljes kínálat. A termelők folyamatosan jelennek meg a friss termékeikkel, melyek a kereskedőkön, viszonteladókon keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, az ország minden pontjára. A Pest megyében található áruházi központokon keresztül nagyszámú vásárló jut friss termékhez, ahol viszonylag nagy mennyiségek cserélnek gazdát. Az őstermelőket, kistermelőket a helyi piacokon nagyon sokan előnyben részesítik, így kedvező áron juthatnak jó minőségű, részben már feldolgozott agrártermékekhez a városok és falvak lakói. A megyei lehetőségeket nagymértékben befolyásolja az autópályán való többirányú, gyors elérhetőség, így az ország minden részéből érkezik friss áru. A megyében élő mezőgazdasági termelők kihasználják a nagybani piac és az áruházlánci elosztó központok előnyét, valamint a helyi piacok adta lehetőségeket. A termékeik értékesítése ezért gyorsabb és biztonságosabb: a helyi piacokon a viszonteladók kihagyásával közvetlenül cserél gazdát az áru.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*