Közös munka eredménye a fasor Pilisborosjenőn

Közös munka eredménye a fasor Pilisborosjenőn

Sikeresen zárult a közösségi faültetés Pilisborosjenőn. Helyi lakosok, civil szervezetek és földtulajdonosok példamutató összefogása nyomán mostantól 31 magas kőris és két ezüstlevelű hársfából álló fasor díszíti a Teve sziklához vezető utat.

A fasorültetés tervezése 2017 novemberében kezdődött, és a szervezők idén márciusban tették közzé örökbefogadási felhívásukat a település lakóinak. Két nap alatt 30 örökbefogadó család jelentkezett, amelyek a fenntartás felelősségét is vállalva kívántak részt venni a faültetésben. A közös tervezés során megszavazták, hogy magas kőris fasort ültetnek egy-egy hársfával a két végében. A földtulajdonosok örömmel fogadták, hogy fasor díszíti majd a környéket. A fák helyének pontos kimérése után géppel ásták ki a gödröket. Május 5-én reggel elkezdődött az ültetés, majd elhelyezték a dréncsöveket, betemették a méretes gödröket betemették, s végül körbekarózták a csemetéket. Buzás István és a Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesület vállalt oroszlánrészt a megfelelő vízellátásban, s azóta is heti rendszerességgel öntözik a fasort. 

A faültetés teljes kifizetendő költsége 670 270 forint volt, amit az örökbefogadó családok adtak össze.

„A faültetés a szekértáborokon átívelő, a helyi családok, vállalkozók és civil szervezetek támogatását elnyerő ügy lett. Hiszen a fasor nem csupán a jövő generációnak hasznos – árnyékot ad, tisztítja a levegőt, megfogja a talajt –, hanem az érintett közösségnek örömöt is szerez. Több hasonló, sikeres közös ügyre lenne szükség – Pilisborosjenőn mindenképpen, de meggyőződésem, hogy az ország számos pontján ugyanígy” – fogalmazott Tömöri Balázs, az esemény egyik helyi szervezője.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*