Pomázé az ország egyik legjobb önkormányzati honlapja

Pomázé az ország egyik legjobb önkormányzati honlapja

Magasan felülmúlva az országos átlagot, a jogszabályok által előírt közérdekű adatok feltöltöttsége több mint 80 százalékos a pomázi önkormányzat honlapján – derül ki az eDemokrácia Műhely friss felméréséből. Ez az arány az egyesület legutóbbi reprezentatív felmérésekor átlagosan 17 százalék volt az ország önkormányzati honlapjainál.

Egy híján 250 szempont alapján Pest és Fejér megyei önkormányzatok honlapjainak átláthatóságát vizsgálta az eDemokrácia Műhely. Általánosságban elmondható, hogy a weboldalakon található közérdekű információk feltöltöttsége továbbra is rendkívül alacsony – mutatott rá a tanulmány, amelynek elkészültét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

 

Az eDemokrácia Műhely egy korábbi vizsgálata alapján elmondható, hogy a magyar települések átláthatósága nemzetközi összehasonlításban kifejezetten alacsony. A jogszabályok által előírt közérdekű adatok feltöltöttsége 2015-ben átlagosan 17 százalék volt a honlappal rendelkező önkormányzatoknál. Így a Pomáz által elért 80 százalék kiemelkedő eredménynek számít. A város az információszabadságról szóló törvény által előírt szervezeti és személyzeti adatok 88,5; a tevékenységre és működésre vonatkozó információk 78,2; a gazdálkodással kapcsolatos tudnivalóknak pedig a 97 százalékát teszi elérhetővé honlapján.

 

Ez utóbbi kiemelkedő arányszám azt jelenti, hogy az önkormányzat egy adattípust leszámítva minden, a vonatkozótörvény által előírt gazdálkodási adatot feltöltött a honlapjára. A jó gyakorlatok között érdemes megemlíteni, hogy az önkormányzat honlapján RSS-hírcsatorna, a képviselők vagyonnyilatkozataira és a talált tárgyakra vonatkozó menüpont is elérhető.

 

Mint Szabóné dr. Bartholomaei Krisztinától, Pomáz jegyzőjétől megtudtuk, az eredményekhez az is hozzájárul, hogy Pomáz rendelkezik olyan szabályzattal, amely a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítésére vonatkozik. Ebben meghatározták, melyik adatfajta publikálása és rendszeres frissítése melyik önkormányzati szervezeti egység feladatai közé tartozik. (A rendeletet érdemes más önkormányzatoknak is mintaként figyelembe venniük.)

 

– Sajnos már annak is örülnünk kell, ha egy önkormányzat betartja a jogszabályokat, és felteszi a honlapjára a törvény által előírt adatokat – mondta a felmérés kapcsán Klopfstein-László Kornél, az eDemokrácia Műhely kutatásvezetője. Mivel ezen előírásoknak semmilyen szankciójuk nincs, az önkormányzatok egyszerűen nem veszik komolyan e jogszabályokat, illetve hiányosan tesznek eleget nekik.

 

Az eDemokrácia Műhely néhány éve tudatosan arra törekszik, hogy a közérdekű adatok minél nagyobb körét tegyék nyilvánossá az önkormányzatok. Eddig a településeknek próbáltak segíteni, hogy azok teljesítsék a törvényi kötelezettségeiket. Legutóbbi projektjük, amelyhez a kutatás is készült, a másik oldalról közelít, és a helyi közösségeket képviselő civilek közreműködését kívánja támogatni az önkormányzati átláthatóság megteremtésében.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*