A keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt Vácon

A keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt Vácon

A napjainkban a Közel-Keleten zajló keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán.

A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára; Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg.
    A főiskola könyvtárában lévő kiállítás megnyitóján Rétvári Bence arról beszélt, hogy a kiállítás bemutatja a Közel-Keleten élő keresztények valóságát, azt, hogy milyen üldöztetéseket kell átélniük: különadókat vetnek ki rájuk, erőszakkal hitük megváltoztatására kényszerítik vagy sok esetben meg is ölik őket. Hozzátette, szükséges, hogy Európa újra felfedezze, újra megélje kulturálisan és hitében is keresztény gyökereit.
    Beer Miklós váci megyéspüspök arról beszélt: nem hitte volna, hogy a ma élő ember életében megismétlődhet a keresztényüldözés fájdalma. Hozzátette: hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy a hitünkért ma már nem kell olyan nagy áldozatot hoznunk, mint eleinknek a Római Birodalom idején.
    Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy olyan emberi sorsokban megmutatkozó problémáról van szó, amelyet nem lehet csupán tényszerűen, távolságtartással bemutatni, hanem személyes szinten kell átélni és megérteni. Kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország volt az első, amelyik állami szinten keres megoldásokat és próbál segíteni az üldözött keresztényeken. A közel-keleti keresztényüldözésekre példaként említette, hogy Irakban a keresztények lélekszáma a 2000-es évek elején mintegy 1,5 millió volt, ma pedig kevesebb mint 300 ezren vannak. Fájdalmas, hogy néhány éven belül teljesen eltűnik a kereszténység arról a helyről, ami a bölcsője volt. 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*