A Szent István Egyetem docense vehette át a Nők a Tudományban Kiválósági Díját

A Szent István Egyetem docense vehette át a Nők a Tudományban Kiválósági Díját

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj rangos elismerését vehette át dr. Halász Júlia, a Szent István Egyetem (SZIE) Kertészettudományi Kar Genetika és Növénynemesítés Tanszékének egyetemi docense a Nőnapon a Magyar Tudományos Akadémián.

A Nőnap alkalmából megtartott ünnepélyes ceremónián dr. Halász Júlia az Agrártudományok kategóriában kapott díjazást a gyümölcstermő növények genetikai kutatásáért. A docens asszony olyan molekuláris diagnosztikai eljárásokat fejlesztett ki, amelyek nagyban segítik a nemesítést a gyümölcsfák magonckorban történő kiválogatásával, hiszen a legtöbb tulajdonság csak a termőre fordulást követően értékelhető. Ezzel az eljárással sok idő és költség takarítható meg a hosszadalmas fajta-előállítási folyamatokban, ugyanakkor a termesztőknek is nagy segítséget nyújt az ideális ültetvénytervezésben. Ezen túlmenően a gének elemzése a gazdaságilag is fontos tulajdonságok molekuláris hátteréről számos új információval gazdagította a gyümölcsfákra vonatkozó biológiai ismereteinket.

− Egyetemi oktatóként már évek óta nagy hangsúlyt fektetek a nők tudományban betöltött szerepének bemutatására. A molekuláris genetika Nobel-díjas felfedezései című tantárgyunk keretében kiemelt előadásom a „Nők a tudományban”, ahol minden alkalommal az új és aktuális adatokat, eredményeket ismertetem. Konkrét példákon vesszük át a női kutatókat érintő kérdéseket, felmerülő problémákat. Áttekintjük az odaítélt és nem odaítélt díjakat, ezek következményeit, hatásait, illetve a felmerülő társadalmi kérdéseket, a kutatói közösség hozzáállását, a nemzetközi és magyar reakciókat. A témával kapcsolatban mindig nyitott vagyok, így a saját szakirányos hallgatóimmal, de más hallgatókkal is szívesen konzultálok. A lányokban leggyakrabban felmerülő kérdés a család és a kutatói pálya összeegyeztetése, amellyel kapcsolatban saját példámon keresztül is örömmel beszélgetek – nyilatkozta dr. Halász Júlia, a SZIE egyetemi docense.

A tekintélyes díjakat minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kimagasló tudományos eredményeik mellett a műszaki és természettudományi pályák népszerűsítésében is készek részt vállalni, inspiráló példaként szolgálva a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok számára. Ezek az elismerések azért is fontosak, mert Magyarországon a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben: a természettudományok területén 23,6 százalék, a műszaki tudományok területén pedig mindössze 18,3 százalék.

(Fotó: Potyó Imre)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*