Az aszódi múzeum gyűjtőterülete 19 környező település

Az aszódi múzeum gyűjtőterülete 19 környező település

Az Aszódi Városi Kulturális Központ 2012-ben alakult meg, a Városi Könyvtár, a Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény és a Korona Ház egyesítésével.

A múzeum mai, emeletes épülete két szakaszban készült el. Podmaniczky II. János támogatásával 1769 és 1771 között építettek föl iskola céljára egy földszintes, vegyesfalazatú (homokkő, tégla), zsúpfedeles épületet. Ezekre a XVIII. századi vastag falakra húzták fel 1872-ben az emeletet. A téglalap alaprajzú épület ekkor kapta klasszicista jellegét.

Az épület ad otthont a Petőfi Múzeum Galga mente című állandó kiállításának. Gyűjtőterülete összesen 19 település: Acsa, Aszód, Bag, Dány, Domony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Hévízgyörk, Iklad, Kartal, Püspökhatvan, Tura, Valkó, Vácegres, Váckisújfalu, Vácszentlászló, Verseg és Zsámbok. Gyűjteménye régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti tárgyakból áll. Jelentős könyv- és fotótárral rendelkezik. Aszód és a Galga mente történetét ismerheti meg a látogató. Megcsodálhatják a környék sokszínű népviseletét. A Galga mente című állandó kiállítás első termében a hónap műtárgyát és a legújabb értékes szerzeményeket, együtteseket bemutató enteriőr szerepel.

Az emeleten a Galga mente ipari fejlődésével is megismerkedhetünk.  Stilizált környezetben látható egy-egy aszódi kovács- és cipészműhely. 

A múzeum épületegyüttesében 1931-ig az evangélikus egyház gimnáziuma működött. Falai között 1835-től 1838-ig tanult Petőfi Sándor. Petőfit, azaz Petrovics Sándort az a Koren István tanította, akinek nevéhez fűződik a latin iskola fénykora. Egy terem Petőfi aszódi diákoskodásának emlékeit, Petőfi rokonságának − a Petrovics és a Hrúz családnak − Aszód környéki kötődéseit, valamint a Petőfi Gimnázium történetét tárja a látogatók elé. A parkban áll Kovács Ferenc Petőfi portréja.

Az épületegyütteshez tartozik a múlt század végén épített rajzterem, ami ma időszaki kiállítások megrendezésére kialakított galéria.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*