Csikszeredai hallgatók vizsgáztak Gödöllőn

Csikszeredai hallgatók vizsgáztak Gödöllőn

Sikeres záróvizsgát tettek a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakának csíkszeredai képzésében résztvevő hallgatói a Szent István Egyetemen (SZIE) június 6-án, Gödöllőn. Idén – kiemelt vendégként – az agrártárca nemrég kinevezett minisztere, dr. Nagy István is tagja volt a székelyföldi hallgatók tudását elbíráló bizottságnak. Az agrárminiszter nem először állt a Szent István Egyetem külhoni képzéseinek ügye mellé, ugyanis a korábbi években már erősítette az államvizsga-bizottságot, továbbá rendszeres vendége a SZIE székelyföldi képzési helyszínén rendezett programoknak.

A Magyar Kormány nemzetstratégiai alapelveiben is kifejezve elhivatott a Kárpát-medencei magyar társadalmi, gazdasági, oktatási tér kialakítása és fejlesztése mellett.  A SZIE számára kiemelten fontos stratégiai tényező a külhoni magyarság szülőföldön boldogulásának elősegítése, a Kárpát-medencei területeken élő magyarság anyanyelven történő oktatása. Ezt bizonyítja, hogy a SZIE csíkszeredai központja révén huszonhét éve van jelen a székelyföldi térségben. Az egyetem olyan innovatív, öt országra kiterjedő hálózatban értelmezi Kárpát-medencei jelenlétét, mely az anyaországi kampuszok és a székelyföldi képzési helyszín mellett magába foglalja az intézmény kárpátaljai, vajdasági és felvidéki képzési helyeit is. Az egyetem a külhoni rendszer koordinálására létrehozta a Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központot.  A központ missziója egy olyan hálózat kialakítása, mely Kárpát-medencei szinten fogja össze a magyarlakta területeket oktatási, kutatási és fejlesztési céllal. Teszi ezt a felsőoktatás, a felnőttképzés, az agráriumhoz kapcsolódó szervezetek, a piaci szféra és az államigazgatás területeinek összehangolásával.

 

A csíkszeredai vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés hallgatói a hagyományok szerint záróvizsgájukra Gödöllőre utaznak, melynek az alma mater ad otthont. A záróvizsga-bizottságba az egyetem évről évre felkér külsős tagokat is. Az idei évben – dr. Nagy István miniszter mellett – az államvizsga-bizottság külsős felkért tagjai Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*