Elkezdhetik tervezni a váci színház felújítását

Elkezdhetik tervezni a váci színház felújítását

Húszmillió forinttal támogatja a kormány a váci Dunakanyar Színház felújításának tervezési munkálatait – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a teátrumban tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: bízik abban, hogy a vissza nem térítendő támogatásból nagyszerű tervek készülnek, amelyekkel később a kormány is komolyan tud majd számolni, s a rekonstrukció költségeit is központi forrásból finanszírozhatják. Az előkészítés néhány hónapot vesz igénybe, utána a kormány döntésén múlik, mikor tudja a felújításhoz szükséges összeget biztosítani a színháznak. 
Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormányzat kiemelt célkitűzése, hogy Budapesten és vidéken mindenki számára biztosított legyen a színvonalas színházi időtöltés, az értékközvetítés, a szórakozás lehetősége. A kormány számára fontos az is, hogy segítse az ilyen intézményeket, köztük a váci színházat. Mint mondta, bízik abban, hogy a modernizált váci színházban az előadások mellett közösségi események, értékközpontú rendezvények is megvalósulhatnak majd. 
Fördős Attila, Vác polgármestere arról beszélt: reméli, hogy a beruházás rövid időn belül elkészülhet, a Dunakanyar Színháznak önálló társulata lehet és államilag is finanszírozottá válhat. Felidézte, hogy az öt éve működő színház első időszakában az önkormányzat finanszírozásával sikerült az egykori moziban színpadot, valamint öltözőket kialakítani és akadálymentesíteni az épületet, emellett felújították a vizesblokkokat és a homlokzatot is. 
A polgármester szerint a színház bebizonyította azt, hogy életképes, s műsorkínálata az elmúlt években a város turisztikai vonzerejének hangsúlyos részévé vált. Kiemelte, hogy a színházat nemcsak a váciak és a környékbeliek látogatják, hanem például Szlovákiából, az Ipoly menti magyarlakta falvakból is érkeznek nézők.
Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója elmondta, hogy a tervezés első szakaszában vannak, eddig a felmérések készültek el. A rekonstrukció keretében szeretnék kicserélni a több évtizedes villany- és vízvezetékeket, valamint a csaknem harmincéves nézőtéri székeket. Emellett a jelenleginél nagyobb, mélyebb színpadot, modern fény- és hangtechnikát szeretnének beépíteni, és a homlokzat megújítását is tervezik. A nagyobb színpad lehetővé tenné, hogy az eddigieknél jelentősebb produkciókat is be tudjanak mutatni Vácott. Hozzátette: a 20 millió forintos állami támogatás a színház költségvetésének mintegy 10 százalékát teszi ki, az intézmény önerőből nem tudná finanszírozni a felújítás előkészítését. 
Amennyiben a rekonstrukciós munkák a nyáron elkezdődhetnek, akkor a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó teátrumbeli programjait a Duna-parton, színházi sátorban tartják majd meg − tette hozzá, újságírói kérdésre válaszolva.
A Váci Dunakanyar Színház a korábbi mozi épületében kezdte meg működését öt évvel ezelőtt, jelenleg évente 120 előadást tart és mintegy 27 ezer nézőt fogad.

Forrás: MTI

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*