Galgahévíz első lett a külföldi csoportok között

Galgahévíz első lett a külföldi csoportok között

Wilkowicében hagyomány vízkereszt napján a háromkirályok-felvonulás. A település három különböző templomából indul a három király kíséretével, majd a wilkowicei Szent Mihály-templom előtti élő betlehemnél találkoznak, hogy közösen köszöntsék a kis Jézust.

Erre a felvonulásra, majd a január 7-i II. Nemzetközi Karácsonyi Énekversenyre hívták meg Galgahévíz dalosait. (A dél-lengyel Wilkowice 2016 óta Galgahévíz testvértelepülése. Legalább évi egy alkalommal találkoznak a települések képviselői, hol Lengyelországban, hol Magyarországon.)
A versenyt a Bystra városrész szalvátor rendi Nagyboldogasszony-templomában rendezték meg. A magyar községet a Hagyományőrző Együttes és a Kisbetyár Táncegyüttes tagjai képviselték, akik erre az alkalomra közös műsorral készültek. A Kisbetyár Táncegyüttes karácsonyra összeállított betlehemes játékát egészítették ki hagyományos karácsonyi népénekekkel. A versenyen Galgahévíz képviselte Magyarországot, és a külföldi csoportok közül az első helyen végzett.


 

A Hagyományőrző Együttes története a második világháború utáni időkre nyúlik vissza, és szorosan összefonódik a galgahévízi művelődési ház történetével. Az 50-es évek elején Édes Albin tanár megalakította a Galgahévízi Népi Együttest, a korábbi Gyöngyösbokréta utódját. Állandó kapcsolatban volt a Népművelési Intézettel, ahonnan segítséget, irányítást kapott. A 100-120 főből álló együttes helyi népi játékokat, dalokat, táncokat adott elő. Ezek összegyűjtését, feldolgozását, színpadra állítását is ő végezte. A gyűjtésben nagy segítségére volt Zsíros Ferencné (a Népművészet mestere, a híres galgahévízi Ötösfogat nevű énekes csoport tagja).

Az 1953-as Művészeti Együttesek Országos versenyén első helyezést értek el a galgahévízi Lakodalmas játékkal. A műsorban mai napig is jól ismert lagzis mondókák, rigmusok hangzottak el, zenével, tánccal ötvözve. Táncoltak leánykarikázót, galgahévízi kukós csárdást, pajtástáncot. Az első helyezettek jutalmul kapták a mai művelődési ház épületét.

A Hagyományőrző Együttes néhány esztendőnyi szünet után a 70-es években éledt újra, s azóta szinte megszakítás nélkül működik. Célja, feladata a helyi, illetve Galga menti szokások, hagyományok feldolgozása, éltetése, népszerűsítése, továbbörökítése. Legfiatalabb tagja alsós általános iskolás, a legidősebb csaknem nyolcvanéves. A helyi rendezvények rendszeres szereplői. Évente legalább 4-5 vendégszereplésük van belföldön és külföldön egyaránt.

A Kisbetyár Tánccsoportot Balla Tímea és Balla Zoltán (†2017) tánctanár házaspár alapította több mint tíz éve. Tagjai a helyi általános iskola tanulói. A helyi táncokon kívül ők számos más dialektus táncait is színpadra viszik, illetve szokásokat is feldolgoznak, például a galgahévízi betlehemes játékot. Ők elsősorban a helyi és környékbeli rendezvények szereplői, de a hagyományőrző együtteshez csatlakozva előfordul, hogy távolabb is vendégszerepelnek.

A hagyományőrző és néptáncegyüttes több évtizede öregbíti a község hírnevét országos fesztiválokon.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*