Hévízgyörkön versenyre kelt a sokféle takart

Hévízgyörkön versenyre kelt a sokféle takart

Egy napon rendezték meg Hévízgyörkön a XXVII. Falunapot és az immár ötödik Takart Fesztivált.

A délelőtt zajló takartfőző-versenyen 11 csapat mutatta meg tudományát: rotyogott a káposzta a fazekakban, bográcsokban − mennyei illatot árasztva. Mindenki sürgött-forgott, hogy a legfinomabb takartot készítse el.

Délben a hévízgyörki Szent Márton-templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, méltó megnyitójaként a falunapnak. Az általános iskola udvarán a település polgármestere, Bazán Tibor köszöntötte Vécsey László országgyűlési képviselőt, az egyházak vezetőit és a megjelent vendégeket. A településért végzett tevékenysége elismeréseként Hévízgyörkért érdeméremben részesült Boda István és Kustra Pál.

Az ünnepélyes események után következett az ebéd, majd kihirdették a főzőverseny eredményét. Az első helyet Mayer Péter érdemelte ki, második lett a Hévízgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület, harmadik pedig a Hévízgyörki Nyugdíjas Klub.

A helyi óvodások és iskolások színvonalas műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A Fabula Bábszínház Vitéz László című előadásával örvendeztette meg a gyermekeket. Este Gájer Bálint, majd Tóth Gabi adott koncertet. Sötétedés után csodálatos tűzijátékot láthattak az egybegyűltek, s hajnalig tartott a bál.

Recept

Takart, avagy töltött káposzta, hévízgyörki módra

1 kg savanyú káposzta
8-10 káposztalevél
kevés pirospaprika
liszt
1 fej vöröshagyma
80 dkg darált disznóhús (tarja)
15 dkg rizs
só, bors
fokhagyma
zsír
tejföl

A káposztát finoman átöblítjük. Elkészítjük a tölteléket: a darált húst elkeverjük a megtisztított és félig főtt rizzsel, sóval, borssal, kevés pirospaprikával és a tört fokhagymával. Megtöltjük a káposztaleveleket: egy-egy levél közepére a nagyságától függően egy-két evőkanál tölteléket teszünk, majd a szemben lévő levélrészeket egymásra hajtjuk, az oldalsó levélrészt mindkét oldalról a töltelékbe nyomjuk.

Egy nagy lábasba egy sor savanyú káposztát rakunk, erre tesszük a káposztalevélbe csomagolt tölteléket, amit újra savanyú káposztával borítunk be. Megszórjuk az apróra vágott vöröshagymával és egy kis pirospaprikával. Feltesszük főni, és csak annyi vizet öntünk alá, hogy az alja oda ne kapjon. Lehetőleg ne kavargassuk, hanem csak rázogassuk. Ha elkészült, a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*