IDebate – Vitatkozva tanulni

IDebate – Vitatkozva tanulni

Pest Megye Önkormányzata az „Európa a Polgárokért” európai uniós program keretében, hét ország részvételével (Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia) nemzetközi programot valósít meg. A projekt célja a fiatalok társadalmi szerepvállalásának ösztönzése, bevonásuk a közéletbe és egy, a véleménycserét segítő európai online ifjúsági platform létrehozása.

A projekt keretében partnerországonként 5-5 iskolai rendezvényt szerveznek. A rendezvényeken a diákok közös metodológia alapján megvitatnak egy-egy a demokratikus szerepvállalással kapcsolatos vagy az EU prioritásaihoz kapcsolódó témát. A vitákat videóra rögzítik, majd a program részeként kialakított videomegosztó platformon teszik közzé.

Az iskolai programok alapvető célja, hogy felhívja a középiskolások figyelmét az európai uniós demokráciában való részvételre. A verseny kívánt hozadéka ezen felül, hogy a hallgatók megismerkedjenek az esetoldás módszertanával, és elsajátítsanak a későbbiekben is jól használható elemzői és előadói készségeket, miközben csapatban dolgoznak.

Az iskolai program két szakaszból áll: egy online fordulóból, melynek során a diákok 30 perces számítógépes tesztet töltenek ki, majd a legjobban teljesítő kilenc tanulóból háromfős csapatokat szerveznek. A csapatok új esettanulmányt kapnak, amelyre megoldást kell találniuk, majd prezentálniuk azt a zsűri és a diákokból álló közönség előtt.

Az első fordulóban a diákok négy tipikus karakter továbbtanulási dilemmáját ismerhetik meg, amelyek rávilágítanak arra, milyen szempontok jöhetnek szóba a pályaválasztási döntésnél, és felhívják a figyelmet az EU biztosította továbbtanulási lehetőségekre is. A második eset pedig a digitális részvételi lehetőségeket ismerteti a modern demokráciákban, és arra kéri a diákokat, hogy vázoljanak fel új, eddig még nem használt részvételi módokat, digitális megoldásokat a magyar és más uniós állampolgároknak.

„Ha a képét jobbra húzom, rá szavazok” egy applikáció az európai parlamenti képviselők megválasztására, buszmegállókba és bevásárlóközpontokba kihelyezett digitális szavazó terminálok, webáruházakban kedvezményre váltható kuponok az e-szavazásért cserébe, okostelefonhoz hasonló digitális szavazóeszköz minden uniós állampolgár részére, demokráciafesztiválok a választások napján – néhány példa azokból az ötletekből, melyeket fiatalok dolgoztak ki kortársaik közéleti aktivitásának növelésére, illetve az európai és nemzeti választásokon való részvételük ösztönzésére.

Pest megyében eddig Érden a Gárdonyi Géza Gimnáziumban, Cegléden a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumában és a Kossuth Lajos Gimnáziumban, Ráckevén az Ady Endre Gimnáziumban, Gödöllőn pedig a Török Ignác Gimnáziumban zajlottak rendezvények.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*