Ismét lesz Zsámbokon Lecsó a keceléből

Ismét lesz Zsámbokon Lecsó a keceléből

Zsámbok Község Önkormányzata a „Lecsót a keceléből” hagyományőrző fesztivált ebben az esztendőben augusztus 5-én, vasárnap rendezi meg.

A fesztivál neve a helyi népviseletre utal: a kecele a zsámbokiak színes, hímzett köténye. Régen az asszonyok ebbe gyűjtötték a kertből a főzéshez szükséges zöldségeket.

Augusztus 5-én várják a lecsófőző versenyzőket, − a csapatoknak minimum 5 kg paprikából kell lecsót készíteniük. A lecsófőzés kizárólag tűzifával történhet.

A hagyományoknak megfelelően tervezik a programokat. A helyszínek között találhatjuk majd a tájházat, az általános iskolát. a templomot, a Nagydiófa utcai „múltját őrző lakóházat” és a művelődési házat. A kiállítások témái a konyha köré rendeződnek, de láthatóak lesznek Zsámbok testvértelepüléseinek életképei is.

A kicsik megtalálhatják a kedvenc játékaikat, a nagyérdemű pedig láthat és hallhat néptáncbemutatókat, nótaműsort, a délutánt pedig a Sodró zenekar és a Bikini együttes koncertje zárja.

A programok között szerepel a VI. Lecsófesztiváli Nyílt Rapid Sakkverseny, a Zsámboki vezetéknevűek és a községből elszármazottak találkozója, a mesterségek utcájában pedig kézműves bemutatókat tartanak. 

A Zsámboki Teátrum augusztus 4-én, este mutatja be Bencsik Imre Kölcsönlakás című darabját, s ugyancsak a fesztivál előtti szombaton nyílik meg a Kárpátalja kincsei című fotókiállítás.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*