Minden, ami Duna

Minden, ami Duna

A Duna napját június 29-én ünnepeljük, amikor is minden Duna menti országban változatos eseményekkel emlékeznek meg a világ „legnemzetközibb” folyójának évfordulójáról. Ez alól nem kivétel Ráckeve és Szigetbecse sem, melyek a Szigetzugi Duna Napok helyszínéül szolgálnak. A háromnapos kulturális fesztiválon zajló programok középpontjában a Duna folyó áll.

A Duna nem csupán fontos értéke, természeti kincse egy-egy településnek, de egyben egy tíz országon átívelő promenád, mely által a folyó sajátos kulturális közeget teremt, illetve kultúrákat köt össze. A Duna nemzetközi napját június 29-én ünnepeljük, s ehhez az alkalomhoz több város, több ország is csatlakozik különböző kulturális és sportprogramokkal. Ráckeve és Szigetbecse városa Magyarországon a DANUrB – Danube Urban Brand nemzetközi projekt keretében a Duna Napoknak elnevezett programsorozattal csatlakozik a nemzetközi eseményhez.

A Duna Napok célja az, hogy felhívja a figyelmet a helyi kulturális értékekre. Ebből született meg a Szigetzugi Duna Napok elnevezés, mely a jövőben lehetőséget ad arra, hogy további regionális együttműködések alakuljanak ki. A program szervezői: Pest Megye Önkormányzata, Ráckeve Város Önkormányzata, Szigetbecse Község Önkormányzata, az Abacusan Stúdió és a ráckevei Árpád Múzeum.

A Duna Napok során számos program költözik a vízpartra a DANUrB és a városi civil közösségek szervezésében. A megmozdulás számos gyermek- és ifjúsági programot hirdet (például városi sétát, kincskereső túrát, játszóházat), továbbá a különböző vízi és szárazföldi játékok mellett lehetőséget kínál a helyi szervezetek és az érdeklődő célközönség közötti beszélgetések kezdeményezésére is.

Az Interreg DANUrB nemzetközi projekt fő célkitűzése a Duna által alkotott „kulturális promenád” feltérképezése, az emberek és a folyó kapcsolatának erősítése. A program további fontos célja a Duna menti régiók kulturális identitásának erősítése egy átfogó kulturális hálózat létrehozásával.

A Szigetzugi Duna Napokat 2018. június 29. és július 1. között rendezik meg Ráckeve és Szigetbecse városában.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*