Több mint 3200 elsőéves a Szent István Egyetemen

Több mint 3200 elsőéves a Szent István Egyetemen

Szeptember 3-án megnyílt a Szent István Egyetem (SZIE) 2018/2019-es tanéve. A tanévnyitó ünnepség keretében került sor a Magyar Honvédség Logisztikai Központ és a SZIE közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

Ezekben a napokban több mint 3200 hallgató kezdi meg felsőfokú tanulmányait Gödöllőn, Budapesten, Szarvason, továbbá Kisvárdán és határainkon túl, Beregszászon, Csíkszeredában, Révkomáromban és Zentán. Az intézmény a tíz legnépszerűbb egyetem közé tartozik Magyarországon. A felvételi eredményeik is azt tükrözik, hogy magas színvonalú képzéseik, kutatási kapacitásuk, hazai, valamint nemzetközi szakmai kapcsolataik révén elismert szerepet töltenek be a magyar és a nemzetközi felsőoktatásban.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos ösztöndíjrendszere és az önkéntes tartalékos katonai szolgálat kínálta lehetőségek az érdeklődő fiatal hallgatók céljainak elérését is segítik. A felsőoktatás és a honvédelem együttműködése azért is fontos, mert a magas színvonalon működő egyetemek új képességekkel növelhetik az ország biztonságát. A magyar fegyveres erők modernizációja mellett elengedhetetlen a honvédség bekapcsolódása a civil kutatásokba és oktatásba. Ezt elősegítendő köt együttműködési megállapodást a tárca a Szent István Egyetemmel.

Az elsőévesek beiktatását követően, 59 állami ösztöndíjas doktorandusz hallgató is megkezdte tanulmányait a SZIE-n, valamint az ünnepélyes eseményen átadták az oktatásért felelős miniszter nemzeti felsőoktatási ösztöndíjait, melyet 44 hallgató vehetett át kiemelkedő teljesítményéért.

Újabb különleges tanfolyamot indít ősszel a SZIE. A két félévig tartó kurzus célja olyan szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően képesek helytállni a gyógynövényágazat különböző területein. A KERTK Gyógy- és Aromanövények Tanszéken induló tanfolyam során a részvevők megismerkedhetnek a gyógynövények egyes fajtáival és azok hatóanyagaival, a gyógynövények gyűjtésével és termesztésével, valamint ismeretet kapnak a drogminőséget befolyásoló tényezőkről. A tananyagban helyet kaptak még a fitoterápia-alapismeretek, a gyógynövények elsődleges és másodlagos feldolgozásának kérdései, a minőségbiztonsági, illetve pályázati rendszerek.

A SZIE számos felnőttképzési tanfolyamot kínál. Kurzusai között megtalálhatóak az OKJ, a mezőgazdasági, a műszaki, a hatósági és egyéb szakmai képzések is. A gyógynövényismerő és -felhasználó képzés mellett a 2018-ban induló kurzusok között szerepel a méhész, a gomba-szakellenőr és a munkavédelmi technikusi oktatás is.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*