Zsámbok közösségi programjainak helyszínei

Zsámbok közösségi programjainak helyszínei

Zsámboki hagyományőrző nap a kemence körül – erre a rendezvényre május 12-én 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket a Lapu Istvánné Tájházban. Ezen a napon a Nagydiófa utca 35. szám alatti „Múltját őrző lakóház” címet viselő parasztház kapuja is nyitva lesz a látogatók előtt.

Az eseménnyel a település csatlakozott a Közösségek Hete országos rendezvénysorozathoz, ami május 7-én kezdődött Kiskőrösön. Az ország 376 településén csaknem 800 közösségépítő programmal várják a programszervezők május 13-ig azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megtapasztalni, hogy „Együtt lenni, együtt tenni jó”. A zsámbokiak népi játékokkal és káposztásfánk-sütéssel teszik izgalmassá az eseményt.

A tájház az 1800-as évek elején épült, a múlt század elején alakították ki mai formájában. A berendezése az 1920-as évek szokásai szerinti, a berendezési tárgyak Lapu Istvánné Margit néni csaknem 20 évig tartó szorgos gyűjtőmunkáját dicsérik. 1982 óta működik falumúzeumként. Különlegessége a népi építészetben ritka díszítőfestés. Virág- és csempemotívumok, pöttyös minták, bordűrök bukkantak elő a házfelújítása során. A régi paraszti élet használati tárgyait, bútorokat, népviseleteket, valamint zsámboki hímzéseket láthatunk a házban.

A Nagydiófa utcában lévő egykori parasztházat tulajdonosa adományozta az önkormányzatnak. Műemlékké nyilvánították, és két éve nyerte el a „Múltját őrző lakóház” díjat.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*