A vendégszerető Iklad község egyre szélesebbre tárja kapuit

A vendégszerető Iklad község egyre szélesebbre tárja kapuit

Fontosak a baráti testvértelepülési kapcsolatok

A Galga menti község önkormányzata ebben az évben is intenzíven ápolja testvértelepülési kapcsolatait. Július 14. és 17. között erdélyi testvérfalujukban, a Hargita megyei Csatószegen vendégeskedtek. Abban, hogy megtudjuk, mi minden vár még rájuk az ősz beköszöntéig, Madarász István polgármester volt a segítségünkre.

Ám mielőtt sorra vennénk az előttük álló programokat, szót kell ejtenünk arról, hogy július közepén ünnepélyesen felavatták Csatószeg új főterén azt az emlékművet, amelyet Iklad község önkormányzata készíttetett. A süttői mészkőből készült dombormű Varga Árpád szobrász munkája, s Csaba királyfit ábrázolja, aki a csillagösvényen érkezik lovával népének segítségére. Csaba királyfi alakja körül a Székelyföld hegycsúcsai láthatók.

Iklad idén ünnepelte a stájerországi Tauplitzcal fennálló testvértelepülési kapcsolatának 25 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból a község önkormányzata, az ikladi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi Evangélikus Egyházközség és a Német Nemzetiségi Kulturális Közhasznú Egyesület az ikladi temetőben emlékművet emel, amely Juhász Péter építészmérnök tervei alapján készült, s amelyen az 1752-ben és az azóta eltelt évszázadokban a mai Ausztria és Németország területéről, valamint más országokból Ikladra betelepült családok nevei olvashatóak.

Mint azt Madarász István polgármestertől megtudtuk, július utolsó hétvégéjén látogatnak Ikladra tauplitzi barátaik a már említett kerek évforduló alkalmából. Július 29-én ökumenikus istentiszteletet tartanak az ikladi evangélikus templomban, majd ünnepélyesen felavatják a temetői emlékművet. E jeles eseményre németországi testvértelepülésükről, a baden-württembergi Unterjesingenből is várnak vendégeket. S ha már a kerek évfordulóknál tartunk, idén ünnepli fennállásának 40. esztendejét az ikladi Rozmaring Nyugdíjas Klub, amelyet július 22-én köszöntenek a környékbeli hasonló klubok részvételével.

Iklad község legnagyobb rendezvénye hosszú esztendők óta a Falunap, amelyet minden évben augusztus 20-án tartanak meg. Idén már augusztus 19-én elkezdődnek a programok, ekkor az ikladi sporttelepen egész napos rendezvény keretében kerül sor a Magyar Rönkhúzó Bajnokság ikladi fordulójára, de lesz még kispályás labdarúgótorna, lengőteke-bajnokság és főzőverseny is. Ezen a napon adják át a focit kedvelők nagy örömére a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos Pályaépítési Programja keretében megépült 22x44 méteres műfüves pályát.

Augusztus 20-án délelőtt a Falumúzeumban található kemencében megsütik az új kenyeret, amelyhez a friss búzát az immár hagyománnyá vált kézi aratással gyűjtik össze. A község főterén délutántól kulturális programok várják a gyermekeket és a felnőtteket. Az ünnepi műsor részeként Babka László, Iklad község evangélikus lelkésze megáldja az új kenyeret, amelyből mindenkit megkínálnak. Este utcabál és tűzijáték szórakoztatja majd a közönséget. Iklad Község Önkormányzata sok szeretettel vár minden érdeklődőt nyári programjaira.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*