A világhírű halasi csipke a Ceglédi Galériában

A világhírű halasi csipke a Ceglédi Galériában

A halasi csipke megjelenésének 115. évfordulóján számtalan alkotást – gyönyörű csipkemunkákat, ékszereket, ruhadíszeket, asztalterítőket − tekinthetnek meg az érdeklődők a Ceglédi Galériában.

A Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója, Szécsiné Rédei Éva beavatott a titokba: „A halasi csipke különlegessége elsősorban a készítési technikájából adódik. Kézi munkával rendkívül finom, leheletvékony cérnából készül. Technikájának alapját az adja, hogy hatvanféle különböző öltésvariációból meríthetnek a csipkevarrók. Minden egyes darabja különböző, egyedi. Különlegessége még a megjelenített képi világ. A mai napig varrjuk azokat a motívumokat, amiket a múlt század elején terveztek”. Mindig keletkeznek újak is, most mintegy 500-féle motívumot használnak fel a csipkekészítés során. A ceglédi közönségnek a legszebb darabokat hozták el, valamint a legújabb és legmodernebb csipkemunkákat.

„Tavaly, a 115 éves évforduló alkalmából kiírtunk egy csipketervezési pályázatot, s a díjazottak tervei alapján elkészült csipkéket is elhoztuk megmutatni, illetve a legújabb próbálkozásunkat is, ékszereket, modern keretbe foglalt csipkéket. Továbbá hoztunk ízelítőül ruhára elhelyezett halasi csipkét, ami teljesen modern, különleges alkalmakhoz illő” – mutatta be a kiállítást a csipkemúzeum igazgatója.

A halasi csipke egyébként a múlt század elején élte reneszánszát, de most kezd újra közkedveltté válni.

,,A szépségre, a harmóniára, a kiegyensúlyozottságra, amit a csipke áraszt magából, nagy szükség van napjainkban is. Halason és környékén, sőt most már máshol is az ékszereknek nagyon nagy a sikere. Az elmúlt évben kezdtük a ruhákra elhelyezni a csipkét, és nagyon bízunk benne, hogy ennek is sikere lesz minden korosztály körében” – ismertette terveiket Szécsiné Rédei Éva.

A tárlatot február 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Ceglédi Galériában.

(Forrás: ctv.hu)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*