Az új szakrendelő az agglomeráció ellátásból is részt vállal

Az új szakrendelő az agglomeráció ellátásból is részt vállal

Csökken a várakozás, nő a gyógyulási esély
A kormány döntésének megfelelően új szakrendelő épül – a jelenlegi, igencsak elavult infrastruktúrájú járóbeteg-ellátó helyett – Budapest X. kerületében. A beruházás több mint 3,7 milliárd forint – derül ki a Magyar Közlöny nemrégiben megjelent számából.

 Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet működésébe tartozik a X., a XVII. kerületi, valamint 2016 óta a monori és a gyömrői szakrendelő is. Az intézmény így közel 2 millió lakos járóbeteg-ellátásáért felel. A 67 évvel ezelőtt épült X. kerületi szakrendelő infrastruktúrája azonban mára annyira elavult, hogy állandó karbantartásra szorul, azonban a korszerű ellátási igényeket még így sem tudja kielégíteni. A szakrendelőben mintegy 4200 négyzetméteren folyik gyógyító tevékenység, s tavaly mintegy 205 ezer beteg esetében csaknem egymillió beavatkozást végeztek el. Jelenleg a szakrendelőben 70-en dolgoznak, közülük 32 orvos.

Az új szakrendelő új helyen épül majd fel, s a 3,7 milliárd forintos beruházás már idén elkezdődik. 2017-ben 424 millió, majd 2018-ban 2 milliárd 525 millió forintos hazai forrásból épül fel. Új gépek, műszerek, bútorok, valamint informatikai eszközök beszerzésére 780 millió forintot fordíthat a kórház. A beruházás megkezdését a napokban jelentette be dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az új épület korszerű és integrált járóbeteg-ellátást tesz majd lehetővé, hiszen a tervek szerint a kórház fekvőbeteg osztályainak járóbeteg-ambulanciái is az új épületbe költöznek, tehermentesítve ezzel a kórházi osztályokat. A remények szerint a fekvő- és járóbeteg-ellátás szétválasztása tovább csökkenti a kórházi fertőzések számát is. Egyszerűbbé válik a betegirányítás és az előjegyzés, a várakozási idő csökkenésével pedig nő a betegek gyógyulási esélye, ideje és mielőbb visszatérhetnek a munkába. Az új járóbeteg-ellátó intézmény a jelenleginél jóval gazdaságosabban és biztonságosabban működik majd. Miután az intézményt új helyen építik meg, a lakosság ellátása a jelenlegi rendelőkben zavartanul folyik addig is.

Az új szakrendelő immár 1300 négyzetméterrel nagyobb, nettó 5500 négyzetméteren fogadja majd a betegeket és a 86 rendelőhelyiségben egyidejűleg 300 járóbeteget tudnak ellátni. Az intézményben a tervek szerint 150-en dolgoznak majd, közülük 54 orvos és 71 szakdolgozó gondoskodik a betegek korszerű ellátásról. A X. kerületi szakrendelő áttelepítése, illetve az új rendelő építése nagymértékben hozzájárul a főváros és az agglomeráció ellátási színvonalának javulásához.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*