Búbos kemence a hévízgyörki tájház udvarán

Búbos kemence a hévízgyörki tájház udvarán

Hévízgyörk központjában, a település főutcáján alakították ki pályázati forrásból a tájházat, „Paraszti kézművességet bemutató, foglalkoztató és turisztikai központ”-ként. Itt tartják minden évben Hévízgyörki Ízek Udvara rendezvényüket, idén a harmadikat, május második szombatján.

A faluközpontban álló korhű parasztházban a hévízgyörki hagyományokat és a község történetét mutatják be. A tájház szervesen kapcsolódik a később kialakítandó „Főtér és faluközpont” programhoz. Megismerhetjük a község történetét és hagyományait, a községben fellelhető régi munkaeszközöket, tárgyakat, népviseleteket, fotókat, hagyományőrző csoportokat, a község híres szülötteit.

A tájház udvarán Vass Zoltán kemenceépítő mester hagyományos technikával épített búbos kemencéje a központ minden évben az Ízek Udvarán. A közösség újra és újra átélheti a közös sütés, főzés örömét. Felelevenítik a régi ételeket, bemutatják az ifjabb generációknak. A kíváncsiak nem csak nézelődhetnek, hiszen részesei lehetnek a gasztronómiai élményeknek is.

Idén a 17 nevező készítésében megkóstolhatták a párna csücskét, a slambucot, „indult” még a takart – a helyi töltött káposzta − a herőke – másfelé csak csöröge − és a rejtélyes titok pörkölt.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*