Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus

Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus

Több kerékpárút lesz Pest megyében
A szabadidős kerékpározás lehetőségeinek megteremtése, a szolgáltatások színvonalának emelése alapvető feltétele a kerékpáros turizmus növekedésének. Csupán az igazán kerékpárosbarát országok képesek arra, hogy nagyszámú külföldi biciklis turistát vonzzanak.

A nyár elején „A kerékpáros turizmus magyarországi lehetőségei” címmel rendezett szakmai konferenciát a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben 11 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros úthálózat fejlesztésére, amely az uniós forrásokkal kiegészülve elérheti a 15-20 milliárd forintot. A következő öt-hat évben erre a célra mintegy 80-100 milliárd forintot fordítanak. (Egyetlen európai uniós ország sem használt fel akkora összeget uniós forrásból kerékpárutak építésére, mint Magyarország.) A pénz tehát rendelkezésre áll, már csupán élni kell a lehetőségekkel…

Bodor Ádámtól, az EuroVelo igazgatójától megtudtuk, hogy az Európai Kerékpáros Szövetség becslése szerint a kerékpározás éves pozitív gazdasági hatása körülbelül 200 milliárd euró, s ebből 44 milliárd euró kapcsolódik közvetlenül a kerékpáros turizmushoz. A kerékpározók aránya kontinensünkön Hollandiában a legmagasabb (36 százalék), a második Dánia 23 százalékkal, a harmadik helyen pedig Magyarország áll 22 százalékkal.

Berencsi Miklós, a Nemzetfejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztályának vezetője a kerékpáros turisztikai fejlesztésekre igénybe vehető GINOP- és VEKOP-pályázatok rendszerét ismertette, hozzátéve, hogy felettébb fontos a meglévő útvonalak népszerűsítése, szükségesek a reális fejlesztési célkitűzések, a jól előkészített projektek, valamint a kerékpáros turizmushoz elengedhetetlen infrastruktúra és a szolgáltatások folyamatos javítása.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója a kerékpársport turisztikai vonatkozásairól tartott előadást, amelyben hangsúlyozta a rangos sportversenyek országimázst növelő szerepét. A leghíresebb országúti kerékpáros körversenyek látványos televíziós közvetítései egy-egy alkalommal százötven-kétszáz ország nézőit is a képernyők elé ültetik. Ezek a sportműsorok az országimázs szempontjából többet érnek, mint a nagy költségeket felemésztő médiakampányok.

A nagyszámú érdeklődő részvételével megtartott szakmai konferencián tizenegy meghívott előadó lépett pódiumra, akik egyebek mellett beszámoltak a hazai fejlesztések eddigi eredményeiről, ismertették a kerékpáros turizmus élénkítését célzó javaslataikat és ötleteiket, szinte valamennyien hangsúlyozva a fejlesztések összehangolásának fontosságát.

A Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnökétől megtudtuk, hogy közel kétmilliárd forintért épülnek kerékpárutak Pest megyében. Ambrus András elmondta, hogy a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében tíz településen összesen 32 kilométer bicikliút épül mintegy 1,8 milliárd forint értékben. Nem titkolt cél, hogy a mindennapokban növekedjen a kerékpáros közlekedést választók aránya.

A pályázati felhívásra települési önkormányzatok, illetve az általuk létrehozott konzorciumaik nyújthattak be támogatási kérelmet. A nyertesek maximálisan 500 millió forint értékben építhetnek kerékpárutakat. Lapzártánkig támogatást nyert többek között Gödöllő, Szentendre, Szigetszentmiklós és Cegléd.  

Walter Béla

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*