Hatékonyság és racionalizálás

Hatékonyság és racionalizálás

Az energiaköltségek csökkentése áll a pályázatok fókuszában

Sokrétű a jelenlegi pályázati lehetőségek tárháza. Az eligazodáshoz és a sikeres pályázatokhoz igyekezett segítséget nyújtani a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által szervezett konferencia. Pest megye, köszönhetően annak, hogy 2020-tól nem tartozik a fővároshoz, a jelenleginél jobb pályázati lehetőségekre számíthat.

Kicsit oldódni fog az a „borzasztó komoly területi kiegyenlítetlenség”, ami Pest és a többi megye között fennáll, ugyanis a kormány egy évvel ezelőtti döntését követően 2020 után Budapest és Pest megye külön régiót fog alkotni – kezdte köszöntő szavait dr. Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által Budapesten szervezett „Energetika és megújuló energiához kötődő kiírások információs napja” című konferencián.

A kormány döntése nyomán 2020 után a vállalkozók már nem kényszerülnek arra, hogy valamelyik közeli megyébe tegyék át székhelyüket csak azért, hogy a gazdaságfejlesztési programokban több támogatásra legyen esélyük. A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a kormány tavaly döntött egy 80 milliárd forintos keretösszegű kiegyenlítő forrás létrehozásáról, de újabb, az önkormányzatoknak, kis- és középvállalkozásoknak lehetőséget nyújtó pályázatok is megnyílnak.

Annyira összetett, annyira sokrétű és széles körű a jelenlegi pályázati lehetőségek tárháza, hogy nem túlzás azt mondani, hogy még egy ilyen lehetőség, ami most akár a vállalkozói, akár a lakossági, az önkormányzati vagy az állami szférának rendelkezésére áll, nem lesz – szögezte le Szabó Zsolt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára rámutatott, hogy az állami fenntartású közintézményekre mintegy 150 milliárd forintos pályázat jelenik meg, a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia-támogatási rendszer (METÁR) is rendelkezésre áll, valamint a KEHOP, TOP, GINOP, VEKOP operatív programok kiírásai várják a pályázókat.

Mivel az energiaköltségek komoly kiadást jelentenek, a kormány energiahatékonysági és racionalizálási programot indított azzal a céllal, hogy csökkenjen az energiafelhasználás, a megújuló energiaforráson alapuló fogyasztás pedig nőjön. – 2020-ra az összes energiafelhasználáson belül a célul tűzött megújuló részarányt, 14,65 százalékot, el fogja érni hazánk – húzta alá Szabó Zsolt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Pályázatos Energetikai Projektek Végrehajtási Főosztályának vezetője, Varró Ákos arról adott tájékoztatást, hogy a KEHOP keretein belül 1173,68 milliárd forint – 85 százalékban uniós támogatás, 15 százalékban nemzeti önrész – áll rendelkezésre. Az árvizi védekezés feltételeinek javítására, a szennyvízkészlet, valamint hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztésre, de az energiahatékonyság növelésére is lehet forrást igényelni.

A VEKOP keretein belül igénybe vehető, a vállalkozások megújulóenergia-használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatásáról Barak Helga, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa előadásában hallhattak a résztvevők. A program célja a kis- és középvállalkozások primer energiafelhasználásának csökkentése, a megújulóenergia-felhasználás növelése, valamint az energiahatékonyság javítása. A projektre 11,76 milliárd forint áll rendelkezésre, 3 és 50 millió forint közötti összegben igényelhető vissza nem térítendő támogatás, illetve kölcsön. Az igényeket február 8-tól két éven át fogadják.

- A konvergencia-területekhez kötődő operatív programokban a Közép-magyarországi régió a magas GDP-eredmény miatt nem kaphatott lehetőséget. Csupán a VEKOP-on belül indítottak tükörprojekteket, mondta Rácz Gábor, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Közép-magyarországi régiójának regionális igazgatója. Az ezekre jellemző alacsonyabb támogatási intenzitás és szűkösebb forrás miatt az érdeklődés is kisebb volt. A régió mégis jó helyzetben van a mikro-, kis- és középvállalkozások nagy száma miatt, mondta Rácz Gábor. Hozzátette, sok, a régióban székhellyel rendelkező vállalkozás viszi a telephelyét a konvergencia-területekre, így lehetőségük nyílik arra, hogy a VEKOP-on kívül egyéb programokat is megpályázzanak.

Vida Tünde

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*