Hét járóbeteg-szakellátó épülhet, illetve újulhat meg

Hét járóbeteg-szakellátó épülhet, illetve újulhat meg

Negyvenmilliárd kórházakra, rendelőkre
Még az idén 25 kórház fejlesztése kezdődhet meg Budapesten és Pest megyében 40 milliárd forintból, miután a kormány a nyáron döntött az Egészséges Budapest Program (EBP) végrehajtásával kapcsolatosan 2017-ben szükséges forrás rendelkezésre bocsátásáról.

Erről nemrégiben az Egészségügy 5 Dimenzióban című konferencián is beszélt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A tervezésre 18,3 milliárd, míg eszközbeszerzésre 21,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett a KEHOP (Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében egy Pest megyei és hét fővárosi kórház energetikai fejlesztésére kerül sor 11,1 milliárd forintból. A fővárosi és Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesztésére 21 milliárd forintot költenek majd első ütemben, s ennek keretében hét járóbeteg-szakellátó épülhet, illetve újulhat meg – köztük két Pest megyei és öt fővárosi.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház csaknem 2 milliárd forintot fordíthat majd informatikai fejlesztésekre és az orvosiműszer-ellátottság javítására, valamint konyhafelújításra, a járóbeteg-rendelő épületének tervezésére és a meglévő épületek komfortosítására.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház is több mint egymilliárdból újulhat meg. Ebből központi sterilizáló gép beszerzésére, egyéb orvosi műszerek beszerzésére, informatikai fejlesztésekre 460 milliót, míg a jelenlegi épület bővítésére, a meglévő részleg felújítására, egy új tömb kialakítására, a hotelépület teljes rekonstrukciójára, továbbá a pavilonok teljes körű felújítására, a konyha és a mosoda építészeti és technológiai felújítására, közműhálózati felújításokra további 646 millió forintot költhetnek.

A váci Jávorszky Ödön Kórházban korábban már voltak kisebb fejlesztések, az Egészséges Budapest Program keretében pedig mintegy 600 millió forintnyi forrás áll majd rendelkezésre az orvosiműszer-ellátottság javítására, informatikai fejlesztésekre és új járóbeteg-épületre, illetve a meglévő épületek hőszigetelésére, árnyékolására, a légtechnikai rendszerek cseréjére, átfogó fűtéskorszerűsítésre. Hasonló célokra (orvosi műszerekre, informatikára és a járóbeteg-ellátás fejlesztésére) fordíthat csaknem félmilliárd forintot a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet: megújulhat a kastély- és az élelmezési épület, valamint egy rehabilitációs parkot is kialakítanak a program keretében.

Visegrádon a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházban a többi között új diagnosztikai épületszárnyat építenek, és a régi épületrészben a konyhát is felújítják a 341 millió forintos fejlesztési forrásból. A kormányhatározat szerint a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház 250 millió forintból újulhat meg. Ebből az összegből az orvosiműszer-ellátottság javítása, az ápolást és rehabilitációt szolgáló eszközpark megújítása, informatikai fejlesztés, a két telephely épületének megújítása és klimatizálása valósulhat meg.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében azonban még számos tennivaló van, hiszen kormánydöntés előtt áll a Semmelweis Egyetem XXI. Fejlesztési Projekt, amelyet – mint ahogy a fővárosi egyházi kórházi fejlesztéseket – ugyancsak összhangba kell hozni az EBP-vel.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*