Tápiószecső szeretné növelni a település megtartóerejét

Tápiószecső szeretné növelni a település megtartóerejét

A helyben foglalkoztatás önkormányzati cél
A központi régióból kilépő Pest megye számára a kormány a költségvetésből százmilliós nagyságrendű fejlesztési célú támogatási összeget különített el, hogy 2020-ig se álljanak le a fejlesztések. Tápiószecső polgármesterével, Bata Józseffel a pályázati programokról és az eddig elnyert támogatásokról beszélgettünk.

– Melyik projektet emelné ki?

– A fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében című felhívásra Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra – VEKOP – nyújtottunk be pályázatot, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 124 490 956 forint támogatásban részesített. Ennek keretében Tápiószecsőn új bicikliutakat építünk, és a jelenlegi, fejlesztésre szorulókat felújítjuk. Az említett projekt kivitelezése megkezdődött, remélem, minél előbb eljutunk a fizikai megvalósításhoz. Pályáztunk bölcsőde építésére is, ami eddig még, sajnos nem nyert támogatást. Égető problémát jelent a belterületi utak állapota, ezek felújítása és újabb szakaszok építése is a kiemelt célok között szerepel.

– A 2018-ig terjedő önkormányzati ciklusban melyek a településfejlesztés fő célkitűzései?

– Összességében a helyi lakosság életszínvonalának emelése, egy komfortos település kialakítása, ahol jó élni, és ahol a fiatalok is szívesen teremtenek otthont maguknak. Az eddig elnyert pályázatok közül jelenleg egy óvoda felújítása zajlik, és most értesültünk arról, hogy a közművelődési érdekeltségnövelő programunk is pozitív elbírálásban részesült. Nyertünk támogatást a védőnői épület és az Idősek Klubja felújítására, a munkálatokat egy éven belül befejezzük.

– Tápiószecső milyen szerepet tölt be a hozzá kapcsolódó kistérségben, és milyen a kapcsolata a szomszédos településekkel?

– Felújítjuk és korszerűsíthetjük a régi helyőrségi művelődési központot, a mai Kós Károly Művelődési Központ és Könyvtár épületegyüttesét és technikai rendszerét. Az intézmény a térség meghatározó központja ma is. Bár még nem ismerjük a rendelkezésünkre álló forrás nagyságát, de a ház felújítása rövidesen elkezdődhet. Tápiószecső infrastruktúrájának fejlesztése két szomszédos település, Tápióság és Tóalmás lakóinak, ingázóinak és az átutazóknak is fontos lehet, ezért a 31-es út idén induló felújítása minőségi változást hoz.

– A főváros és a hozzá kapcsolódó gazdasági agglomeráció közelségéből adódóan csekély a munkanélküliség. A helyben foglalkoztatás növelése az önkormányzatnak mégis igen fontos célja. Miért?

– Az iparűzési adó öt évvel ezelőtti csökkentésével néhány vállalkozás letelepedett nálunk, szeretnénk még kedvezőbb környezetet teremteni a telephelyet kereső vállalkozások számára. Településünk megtartóerejének növelését én a foglalkoztatás bővítése mellett a falusias életmód és az ezzel járó családias hangulat, a hagyományok őrzésében és megtartásában látom. Célom, hogy megkönnyítsem az itt lakók életét, mindennapjait.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*