Tápiószecsőn új kulturális központ létesül

Tápiószecsőn új kulturális központ létesül

Kitárul egy kapu a Tápió-vidéken élők előtt is

Tápiószecsőn a fejlesztések kiemelt területe a kultúra. Az önkormányzat a honvédségtől „örökölt” hajdani Helyőrségi Klubból egy, a térségi igényeknek is megfelelő modern, többfunkciós kulturális központot hozott létre. Egységes művelődési intézmény jött létre Kós Károly Művelődési Központ és Könyvtár néven, amely a névadóhoz méltóan közösségeket formáló, építő szerepet kíván betölteni a településen és tágabb térségében, a Tápióságban.

− Az összevont intézmény mennyiben tud megfelelni a fenntartó és üzemeltető önkormányzat céljainak, a települési és a térségi igényeknek? – kérdeztük Bata József polgármestert.

− Kiválóak az épület adottságai, hiszen a hajdani honvédségi lakótelepen található, zöld környezetben, több intézményünk szomszédságában, ahol számos kisebb-nagyobb klubhelyiség van, étterem és több más közösségi helyiség. Az intézményben ma is pezseg az élet, állandó szakkörök, klubok működnek, időszaki és állandó kiállítások láthatók. Helyi és térségi tanfolyamoknak és képzéseknek is helyszíne lehet a jövőben. A Tápió-vidék legnagyobb színházterme is itt található, a felújítást követően befogadó színházként szeretnénk üzemeltetni, ahol a térségben élők színvonalas előadásokat, koncerteket hallhatnak, amelyekért ma még legtöbbször a fővárosba kell utazniuk.  A régi, meglehetősen rossz állapotban lévő művelődési házat szeretnénk lebontani, hogy az így felszabaduló területtel kiegészítve új, parkosított településközpontot alakíthassunk ki a helyén. Terveink között szerepel a Kós Károly Művelődési Központ és Könyvtár épületének mielőbbi teljes körű felújítása, felszerelése korszerű technikai eszközökkel − saját és pályázati források segítségével. A kultúra mellett fontos számunkra a hagyományőrzés. Jó kapcsolatokat ápolunk és kölcsönösen segítünk egymásnak a helyi kultúra területén tevékenykedő civil szervezetekkel, így a térség talán legrégebben működő néptánccsoportjával, az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttessel és a Wass Albert Tápiómenti Kulturális Egyesülettel.

− Meglehetősen színes a város sportélete…

− Büszkék vagyunk a Tápiómenti Tömegsport Alapítvány munkájára és eredményeire. A Szecsői futónap – 11 éve ezzel a rendezvénnyel indultak − mára térségi tömegsportrendezvénnyé vált, jelenleg több mint 800 a résztvevők száma minden szeptemberben. A szintén nálunk megrendezett tavaszi iskolai futóversenyeken Pest megyéből idén már kétezernél is több diák vett részt. Fontos számunkra a Tápiószecső Futball Club és Szabadidő Egyesület tevékenysége, amely ugyancsak sok fiatalt vonz, nemcsak a településről, de a térségből is. A nagy múltú klub az egészen kis gyermekektől a felnőttekig több korosztálynak nyújt sportolási lehetőséget.

− Számos térségi rendezvény helyszíne Tápiószecső. Melyek a legfontosabbak?

− Néhányat említek: május 12-én idén harmadik alkalommal került sor a falu születésnapja rendezvényre. Három évvel ezelőtt, 2014-ben ezen a napon volt 750 éves a település. A megemlékezés tisztelgés az ősök és Tápiószecső története előtt. Minden év augusztus első szombatján megrendezzük a Szecsői Ürgés Fesztivált, amely a térségben egyedülálló módon tárja fel és mutatja be helyi értékeinket.

− Tápiószecsőn milyen beruházások történtek az elmúlt időszakban, és a közeljövőben melyek a legfontosabb fejlesztési programok?

− A közelmúltban 130 millió forintos beruházáshoz nyertünk támogatást belterületi kerékpárutak bővítésére. Bent van egy bölcsődepályázatunk, amelynek pozitív elbírálása egy 370 millió forintos beruházáshoz segíthetne hozzá bennünket.  Decemberig felújítjuk az óvodát a Belügyminisztérium pályázata segítségével. Pályázunk vissza nem térítendő támogatásra a KEHOP keretéből, ebből az iskola elavult energetikai rendszerét korszerűsítenénk.  Nagyon várjuk az újabb Leader pályázati forrásokat, amelyekkel több kisebb, a lakosság számára nagyon fontos beruházás valósulhat meg. Tervezzük a temető és a hozzákapcsolódó infrastruktúra felújítását, egy közpark rehabilitációját, felszerelését szabadidős sporteszközökkel. Jelentős összegeket költöttünk a belterületi utakra az utóbbi néhány évben. Idén is több utca kap majd új burkolatot.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*