A szeretet ünnepére és az év végére készülünk

A szeretet ünnepére és az év végére készülünk

A bejglitől a korhelylevesig
December havában már mindenki a karácsonyra és az óév búcsúztatására készül, az áruházak, vásárok megtelnek, és mindenki azon töri a fejét, mivel tudná meglepni szeretteit, és hogyan tudná még hangulatosabbá tenni az ünnepi időszakot.

Az év utolsó hónapját éppen a készülődés teszi különlegessé, minden ajándékkészítéssel, ötleteléssel, vásárlással az ünnepre készítjük fel a szívünket. Igaz, a hatalmas tömeg, a mindenhonnan kiszűrődő karácsonyi zene, a rengeteg ember kissé kimerítő ezekben a napokban, valahogy mégsem hagynánk ki semmi pénzért ezeket az élményeket. Érdemes azonban alternatív megoldásokat is keresni, a legforgalmasabb időszakokban messzire elkerülni a bevásárlóközpontokat, és erre ma már rengeteg lehetőségünk is van. Az adventi időszakban minden Pest megyei községben, városban ünnepi programok sokaságából lehet válogatni. Számos helyen zenével, tánccal készülnek, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, vagy éppen korcsolyázhatnak. És persze itt vannak a karácsonyi vásárok: ezek hangulata, a puncs, a forralt bor és a mézeskalács illata kihagyhatatlan az ünnepi készülődésben, épp úgy hagyománya van ennek is hazánkban, mint az ajándékozásnak, a karácsonyfa-állításnak.

Kicsit elidőzni a vásári forgatagban, válogatni a kézműves termékek között, ajándékot keresni szeretteinknek felemelő élmény, éppen ezért érdemes felkerekedni és felkeresni azokat a Pest megyei városkákat, amelyek díszbe öltöztették utcáikat, tereiket, ahol egymást érik a karácsonyi programok, vásárok. Elő hát a kalendáriummal, van bőven miből válogatni!

Cegléden, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezik az Adventi Kirakodó Vásárt. A Szabadság téren, december 2-23. között várják az érdeklődőket. Az adventi hétvégéken, a hagyományokhoz híven színvonalas, családi és gyermekprogramok teszik tartalmassá a karácsonyvárást. Lesz például jégpálya, ünnepi hangversenysorozat, Mikulás-futás és gyertyagyújtás advent minden vasárnapján.

Szentendrén is számtalan esemény szerveződik az adventi ünnep köré, nemcsak a helyiek és a környéken élők, de a turisták is évek óta szívesen látogatják a fénybe öltöztetett várost, amelynek minden épülete tökéletesen illeszkedik az ünnepi díszletbe. Igazi lélekmelengető, ajándéklelő hely ez: iparművészek és kézművesek kínálják portékáikat, a meleg puncs, mézes tea és forralt bor pedig a testünket is felmelegíti.

Ráckevén is mindenkit várnak advent első három hétvégéjén: a különleges karácsonyi vásáron nem a szokásos csecsebecséket kínálják, hanem otthon, kézművesek által készített egyedi ajándékokat, díszeket. Szombatonként kemencés finomságokkal készülnek a helyiek, valamint ünnepi zenés programokkal és kézműves foglalkozásokkal teszik még szebbé az ünnepet. Vác főterén már november vége óta tart az ünnepi hangulat, zene, gasztronómiai különlegességek és zenei előadások is várják az ajándékok után kutató közönséget. Az esztendő legbensőségesebb időszakában ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély is, az Adventi Kastélynapok idején, december 16-án és 17-én. A gyermekeknek különleges tárlatvezetéseket, előadásokat és kézműves foglalkoztatókat kínálnak, a felnőtteket karácsonyi koncertekkel és opera-előadásokkal várják. A pompás kulisszákról maga a park és az épület gondoskodik.

A sok rohangálás, munka, megerőltetés után van egy nap, amikor a keresztény világ csendesen, szeretetteli környezetben, családja körében tölti az estét. Öltöztessük erre a napra mi is díszbe a lelkünket.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*