A töki pompostól a zsencicáig

A töki pompostól a zsencicáig

Felfedező útra és kísérletezésre hív az ízek világába a kötet, amelyet a Pest Megyei Önkormányzat adott ki.

Kultúrtörténeti csemegékkel tálalja elénk a kiadvány egyebek mellett a gancát, a pompost, a zsencicát, a görhönyt, a tacskelt vagy éppen a rahót. Hogy e nevek nem mindenki számára ismerősek? Nem véletlen, hiszen a könyvecske a megye nemzetiségi, tájegységi vagy régi magyar étkeiből sorakoztat föl jó néhányat. Az olvasó a receptek mellé történeteket és történelmet is kap. Tudta-e például, hogy a ganca régen krumpli-kukoricakása étel volt, de számtalan változata ismert? „Vegyíl a bútba kukoricadarát – kezdi egy múlt századi receptkönyv -, tegyed oda főni hideg vízbe, szórjá belé sót és kevergessed, amíg meg nem fű, jó öreg nem lesz. Akkor jú mán, ha pöszög. Akkor szeggyed kanállal a tányírodba.” A jellegzetes szlovák ételt készítik sósan, édesen, ízesíthetik túróval, tepertővel, lekvárral, mézzel. A háziasszony bizony gyarló, s szereti az egyszerű, ám a siker reményével kecsegtető ételeket. Ilyen például a címadó pompos, amely a török hódoltság alatt honosodott meg hazánkban, s amelyet évszázadok óta készítenek Tökön, kemencében és sütőben egyaránt. A langalló vagy gyürke néven is ismert étel Szklenár Zsuzsa töki hagyományőrző tanácsa szerint a következőképpen készül: „A nyers kenyértésztát egy 40x60 cm-es, enyhén olajozott vas sütőtepsire helyezem, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5 cm-re nyújtom. 200 fokon 7-9 percig elősütöm. A félig kész pompost kiveszem, tetejére fokhagymás tejfölt kenek, és rászórom a fél főre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezem a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítom.”

Az ételfotókkal, családi képekkel, régi fotográfiákkal és képeslapokkal illusztrált kötet szerzői között találni Ambrus Andrást, Ambrus Vilmost, Gáspár Sándort és Szerenka Tibort. Az olvasó kegyeibe professor emeritus dr. Gundel János ajánlja a „könyvetskét”.

A kiadvány a Hungarikum Bizottság és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jelent meg. A kiadvány elektronikus változata hamarosan elérhető lesz a www.pestmegye.hu oldalon.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*