Hatmilliárd forint jut a Pest megyei egészségügyi intézmények fejlesztésére

Hatmilliárd forint jut a Pest megyei egészségügyi intézmények fejlesztésére

Hatvan Pest megyei, önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény nyert el több mint 6 milliárd forintot intézményi infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztésére, korszerűsítésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium Pest megye fejlesztését szolgáló programjának harmadik felhívására a túl sok beérkező pályázat miatt az eredeti támogatási keretösszeget megemelték 1,3 milliárd forinttal − közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-vel. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, a pályázat az alapellátáshoz tartozó háziorvosi szolgálatnak, a fogorvosi szolgálatnak, az ügyeleti ellátásnak, valamint a védőnői szolgálatnak helyet adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épületekre, a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra-fejlesztésére, továbbá eszközbeszerzésre is lehetőséget nyújtott, egyenként 10-200 millió forint támogatási összegben.
A felhívásra 101 pályázat érkezett mintegy 9 milliárd forint értékben, amely meghaladta a rendelkezésre álló keret csaknem kétszeresét. Emiatt, és a megalapozott szükségletekre tekintettel a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,3 milliárd forinttal emelte meg. A 6,1 milliárd forintos keretből mintegy 60 Pest megyei egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény fejlesztése valósulhat meg a következő években.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország Régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapestnek az országos átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt −, és ezért hazánk más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött. 
A döntés rögzíti a támogatás fő stratégiai fejlesztési irányait, köztük az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítását, amelynek keretében tavaly június végén tette közzé a nemzetgazdasági tárca a pályázati kiírást a Pest megyei települési önkormányzatoknak, 4,8 milliárd forint keretösszeggel.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*