A térség huszonegy önkormányzata állt a kezdeményezés mellé

A térség huszonegy önkormányzata állt a kezdeményezés mellé

Natúrpark a Tápió-vidéken

Az elmúlt két évben egyre több natúrparkot hoztak létre. A már hivatalosan bejegyzett kilenc natúrpark mellett újabb tucatnyi kezdeményezés van kialakulóban. Ezek közül egyik a Kelet-Pest megyei Tápió-vidék összefogásával létrejövő Tápió Natúrpark, mely a fejlesztések területén jelenleg „fehér foltnak” tartott térség egyik kitörési pontja lehet a jövőben.

A Pest megyei alapítású Tápió Közalapítvány kezdeményezésére 2016-ban a helyi önkormányzatok a civilekkel és a turisztikai vállalkozásokkal együttműködve kezdték el tervezni a natúrpark létrehozását. Az elképzelés nem új keletű, hiszen már 2005-ben is megfogalmazódott ez a szándék, akkor még „ökotérség” néven, de sajnos azután sokáig háttérben maradt. Bár az elmúlt tíz év alatt számos fejlesztés történt, melyek ezt a célt szolgálják, de ezek szigetszerűen valósultak meg. A Tápió Natúrpark létrehozását a térség összesen 21 képviselőtestülete határozattal is megerősítette, Mendétől egészen Újszilvásig, valamint három lakossági fórumon is egyeztettek a helyi civilekkel és szolgáltatókkal a jövőbeni tervekről, ahol a jelenlévők egyöntetűen támogatták a térségi összefogást.

A térségben nincsenek világörökségi helyszínek és nemzetközi attrakciók, mégis a Tápió-vidék természeti adottságait és kulturális értékeit tekintve jogosan pályázhat a natúrpark címre. Pest megyének viszonylag jó természeti állapotban megmaradt térségéről van szó, amely számos történelmi és turisztikai helyszínnel, műemlékkel és ma is élő hagyományokkal büszkélkedhet. Ezek közül talán országosan is legismertebbek a szelei Blaskovich Múzeum, az április 4-i „hídi csata” és a tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark.

Az önkormányzatok a Tápió Közalapítvány munkaszervezetét bízták meg a projekt előkészítésével és koordinálásával, mely az elmúlt év folyamán egyeztetett a natúrpark jövőbeni szereplőivel, és elkészítette a cím elnyeréséhez szükséges szakmai háttértanulmányt. Utóbbi még társadalmi egyeztetés alatt áll, de hamarosan elnyeri végső formáját.

Reményeik szerint 2017-ben sikerül lerakni a natúrpark beindításához szükséges alapokat, és sikeresen indulhatnak a natúrpark cím elnyeréséért. A résztvevők szerint ez méltó megkoronázása lenne a térség fejlesztéséért dolgozó Tápió Közalapítvány húsz éves munkájának is.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*