Sváb lakodalmi hagyományok Zsámbékon

Sváb lakodalmi hagyományok Zsámbékon

Színes viseletbe öltöztek a hagyományőrzők

Sváb hagyományok elevenedtek meg Zsámbékon, ahol háromévente rendezik meg a sváb lakodalmas programot, a Schwäbische Hochzeit in Schambekot. Ez alkalomra előkerülnek az eredeti viseletek, a résztvevők élvezhetik a régi ízeket, átélhetik a korabeli élményeket.

Interjú Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel

Interjú Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel

A zene minősége az életem minőségét adta nekem

A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész fellépett már a világ leghíresebb koncerttermeiben. Repertoárján Bach, Mozart, Chopin, Liszt és Bartók művei mellett a zeneirodalom számos más jelentős alkotása is szerepel. A Vácon élő Bogányi Gergely szülővárosa és Zebegény után legutóbb Budapest díszpolgára lett.

A számolás okoz némi fejtörést diákjainknak

A számolás okoz némi fejtörést diákjainknak

Nyelvtanulásban jók az érettségizők

Legjobban az angol és német nyelvi érettségiken szerepelnek a Pest megyei tanulók, emelt szinten e tárgyak mellett a történelem a legnépszerűbb. A továbbtanulásban a gazdasági, jogi, társadalomtudományi vonalat választja a többség. Diplomások terén jól áll a régió.

„Én a modellemről leveszem az álarcot”

„Én a modellemről leveszem az álarcot”

Az Évszázad Kiváló Fotóművészével beszélgettünk.

„Ha felszáll egy repülőgép Tokióban, Budapest és Cegléd épp ugyanolyan messze van.” Igazi lokálpatrióta ül velem szemben, egy, a város közepén található, de nagyon csöndes kis házban, ahol nincs szem előtt több száz díj – festmények és családi fotók annál inkább. A vendéglátásra kiváló: a dióágyas pálinkát nem csupán illendőségből dicsérem. Nehéz a felütés: 93 évnyi élettapasztalatból mivel is kezdhetjük?

Interjú Kállay Bori színésznővel, érdemes művésszel

Interjú Kállay Bori színésznővel, érdemes művésszel

Jól érzem magam a bőrömben.

Mivel mindannyian tudjuk, hogy elénekelte a klasszikus operettirodalom szubrett és primadonna szerepeinek egész sorát, gondoltam, ezek összeszámolásával meg sem próbálkozom. Kezdtem tehát a prózai szerepekkel, ám itt is hamar feladtam. Ha csupán a hazai színpadi szerzőket sorolom: Csiky Gergely és Molnár Ferenc, Füst Milán és Illés Endre, Szakonyi Károly és Karinthy Ferenc, Szabó Magda és… Ó, nem maradna hely a beszélgetésünkre!

Pest megyében vannak még eddig fel nem fedezett értékek

Pest megyében vannak még eddig fel nem fedezett értékek

Hétköznapi ritkaságok a szemünk előtt

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése a 2012. októberi ülésén fogadta el a megyei értéktár létrehozásáról és a Megyei Értéktár Bizottság megalakításáról szóló előterjesztést. A beérkezett értékek bemutatására, és az értéktár népszerűsítésére a megyei önkormányzat számos helyszínen kiállításokat, konferenciákat rendezett az elmúlt egy évben.

A lila nem az én színem

A lila nem az én színem

Interjú Koncz Gábor Kossuth-díjas érdemes művésszel

Az alább következő interjúra készülve döbbentem rá arra, hogy mily rendkívül gazdag az eddigi életpálya. Fölsorolhatatlan a színpadi és a filmszerepek sora, emlékezetes előadóestek idehaza és szerte a világban, az utóbbi esztendőkben nagy sikerű színházi rendezések. S akkor ott még Koncz Gábor Kossuth-díjas érdemes művész „magánemberi mítosza”, a vízisízés, a lovaglás, a vadászat s ki tudja még, mi minden.