Közel tízezren iratkoztak be a felsőoktatásba

Közel tízezren iratkoztak be a felsőoktatásba

Gazdaság, technika, oktatás: így felvételizett Pest megye

Számos Pest megyei fiatal először kóstol bele a főiskolai, egyetemi szorgalmi időszakba 2016 szeptemberében. A korábban megszokott témazárók helyett immár zárthelyiken kell bizonyítaniuk a tanulóból hallgatóvá avanzsálóknak. A közoktatás gondoskodó, odafigyelő attitűdjét felváltja egy önállóbb, felelősségteljesebb hozzáállást követelő rendszer. Régiónkból ebbe a kalandba idén összesen 9727 diák vágott bele.

Mezítlábas park a dabasi óvodában

Mezítlábas park a dabasi óvodában

Mai világunkban egyre nehezebb közösségeket megmozgatni, szinte a semmiből teremteni valamit, mégis van erre esély. Ennek ékes bizonyítéka a dabasi példa, ahol a szülői összefogás eredményeként egy mezítlábas parkot építettek a gyermekeknek.

Ceglédi az Év Családja Pest megyében

Ceglédi az Év Családja Pest megyében

Hat kiskorú gyermeket nevelnek most otthon

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1989-ben népesedési világnapnak nyilvánította július 11-ét annak emlékére, hogy a Föld lakossága akkor érte el az ötmilliárdot. Azóta azonban már hatmilliárdnál is többen vagyunk. Eközben Európában egyre kevesebb a sokgyermekes család.

Csaknem 100 milliárd forint fejlesztésekre

Csaknem 100 milliárd forint fejlesztésekre

Augusztus végéig kell benyújtani a terveket a Kormány számára

A Pest megyei települések, illetve a megyei önkormányzat nagyot álmodott, s az elképzelések szerint akár ezermilliárd forintos fejlesztés is megvalósulhatna a térségben, – legalábbis ennyi ötlet, terv, javaslat született az elmúlt időszakban a települések részéről.

Újabb ügyek intézhetőek ősztől a megyei kormányablakoknál

Újabb ügyek intézhetőek ősztől a megyei kormányablakoknál

Több mint száz új ügyet lehet intézni szeptember 1-jétől az ország eddig átadott 260 és Pest megye 21 kormányablakában. Kibővül a tevékenységi kör többek között a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérelemmel és a fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát érintő körülmények megváltozásának bejelentésével, vagy a telepengedély kiadási kérelemmel.

Agrárfejlesztések a versenyképességért

Agrárfejlesztések a versenyképességért

Fő cél a vidék fejlesztése és a fiatalok helyben tartása.

A hazai agrárgazdaság számára rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználásával Magyarországon olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg a 2014-2020 közötti ciklusban, amely a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja. A Vidékfejlesztési Program beruházási forrásainak 80 százaléka a kis és közepes gazdaságokhoz érkezik majd az előttünk álló időszakban - jelentette ki Pest Megye Lapjának adott interjúban Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Önkéntesen a tiszta környezetért

Önkéntesen a tiszta környezetért

A Pest Megyei Kormányhivatal a hagyományokhoz híven idén is csatlakozott a TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A természetes környezet szépségének helyreállításában a kormányhivatal részéről negyven önkéntes vett részt Vácott, a Budakeszi, a Nagykátai és a Szobi Járási Hivatalok munkatársai pedig egyénileg, helyben gyűjtöttek szemetet.

Cél a versenyképes gazdálkodási feltételek biztosítása

Cél a versenyképes gazdálkodási feltételek biztosítása

A kamara jól képviseli a tagjait.

A 2013 tavaszán megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfontosabb feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének növelése, továbbá a tanácsadás, valamint a gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása a gazdálkodókhoz.

Interjú Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral

Interjú Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral

Pest megye sokszínű természeti adottságokkal rendelkezik.

Pest megye hazánk egyik legváltozatosabb természeti adottságokkal jellemezhető mezőgazdasági vidéke. Többek között országos jelentőségű bogyótermesztő tájegység a Börzsöny, számottevő gyümölcsültetvény és zöldségtermelés található a megyében, és a Budapesttől délre és délkeletre eső Duna menti síkságon és Duna−Tisza közi síkvidéken kiváló minőségű szántóterületek találhatóak.