Forradalmi magyar technológiai újítás

Forradalmi magyar technológiai újítás

Gyógyszerhatóanyagok tisztításával a nemzetközi piacon

A gyógyszerhatóanyagok kromatográfiai eljárással történő tisztításában magyar feltalálók világviszonylatban is forradalmi technológiai újítást valósítottak meg. Németh László és Lorántfy László saját ötleteik révén fejlesztették tovább és dolgozták ki a RotaChrom CPC eljárást, melynek köszönhetően csökken a gyógyszerek előállítási költsége, és azok a medicinák is eljuthatnak az emberekhez, amelyek gyógyászati bevezetésére az irreálisan magas előállítási költségek miatt eddig nem volt lehetőség. Németh Lászlóval beszélgettünk.

Több mint 14 milliárd forint Pest megyének

Több mint 14 milliárd forint Pest megyének

Pásztor Diána

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program márciusban megjelent kiírásai a kisgyermekes szülők munkavállalásának segítését, a leromlott településrészeken élők életkörülményeinek, valamint a közlekedésbiztonság javítását, a kerékpárutak építését, az akadálymentesítést próbálják elősegíteni. Az üzleti infrastruktúra fejlesztésére is lesznek majd források.

Kezdődhet Érden a Papi földek Rekreációs Park kialakítása

Kezdődhet Érden a Papi földek Rekreációs Park kialakítása

A „Modern Városok Program” részeként rövidesen elkezdődik a Papi földek Rekreációs Park építése Érdligeten. A projekt látványtervei elkészültek, a kivitelezési munkálatok jövőre kezdődhetnek és várhatóan december végéig fejeződnek be - mondta el a Pest Megye Lapja érdeklődésére T. Mészáros András polgármester.

A magyar gazdaság tavaly jobban teljesített a vártnál

A magyar gazdaság tavaly jobban teljesített a vártnál

Kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete, mint ahogy azt korábban prognosztizálták. A növekedés elérheti a 2,8 százalékot. Dr. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondja, természetesen ehhez hozzájárult az is, hogy az olaj világpiaci ára alacsony volt. Főleg ennek következtében az infláció mértéke nulla százalék lehet.

Indokolt a megye önállósága

Indokolt a megye önállósága

A vállalkozások száma és sűrűsége, főként a tudásalapú kisvállalkozások tekintetében Pest megye igen jól áll – derült ki dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár szavaiból, aki az önállóvá válási ünnepi közgyűlés után nyilatkozott a Pest Megye Lapjának.

Pest megye önálló régió lesz

Pest megye önálló régió lesz

„Pest megye győzött, és ezzel minden Pest megyei, több mint 1 millió 220 ezer itt élő polgár nyert” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a január 29-i ünnepi közgyűlés résztvevőit Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Az önállóvá válás óriási munka és összefogás

Az önállóvá válás óriási munka és összefogás

Ez egy ezeréves megye és mi, Pest megyeiek ezer évben gondolkodunk. Hiszünk abban, hogy építkezni csak hosszú távon szabad, stratégiát pedig hosszú távra kell alkotni – mondja Pest Megye Közgyűlésének elnöke. Szabó István a Pest Megye Lapjának adott interjújában ezzel indokolta azt a több, mint másfél évtizedes kitartást, amelynek eredményeként Pest megye önálló régióvá vált.